mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. április 19. 12:33

Számoljon el a kormány az uniós források átcsoportosításával!

Számoljon el a kormány az uniós források átcsoportosításával!
Alig egy nap alatt máris több mint kétezren válaszoltak az általam indított internetes szavazáson arra, hogy – amennyiben ők dönthetnének a kormány helyett – mire költenék azokat az uniós forrásokat, amelyeket az Európai Unió felszabadított és a koronavírus elleni védekezésre ajánlott.

Nem titok és nem is meglepetés, hogy az emberek eddig szinte kivétel nélkül arra voksoltak: a Fidesz csoportosítsa át a védekezésre és a munkahelyek, kieső fizetések pótlására a megnyíló összegeket olyan kiadások és beruházások helyett, amelyek ebben a helyzetben feleslegesek, de legalábbis elhalaszthatóak.

Hiába hergel az Európai Unió ellen a magyar kormány és kiszolgáló személyzete, a tények makacs dolgok: az EU igenis cselekszik és súlyos pénzeket szabadít fel annak érdekében, hogy a tagállami kormányok hatékony lépéseket tehessenek a bajban. Az európai mentőcsomagokban legalább 12 olyan eszköz, illetve program van, amelyet Magyarország is igénybe vehet.

Az egyik ilyen megoldás, hogy a korábban más célokra és programokra adott uniós pénzeket most a kormányok átcsoportosíthatják és a járvány elleni védekezésre, vagy a járvány következében megroppant gazdaságra, a mentőövre szoruló emberek megsegítésére költhetik. Sok ilyen, sokmilliárdos tétel van – a döntés pedig Orbán Viktor kezében.

Ha valóban a védekezés és a segítség az első, akkor egyetlen tollvonással átirányíthatja ezeket a pénzeket. Ilyen a kastélyprogramra szánt kétmilliárd vagy a minisztériumoknál lévő sokmilliárdos kommunikációs vagy épp képzési büdzsék. A Fidesz és a kormány egyelőre sunnyog ezekkel a pénzekkel kapcsolatban, a frappáns érvelő Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő például azzal védte a védhetetlent, hogy ezen uniós fejlesztések átcsoportosítása „durva megszorító intézkedéseket jelentenének”, amely csak növelné a „gazdasági és szociális válságot”. Kérdés, hogy kinél?

A kastélyprogramban érdekelt rokonoknál? A kommunikációs tenderekben érdekelt lakájoknál? Vagy a felcsúti közpénz-temetőben már előre elásták volna ezeket a tételeket és most bajos lenne kivenni a rendszerből? Hát, nehéz dilemma lehet odafent: minden magyar ember fontos vagy csak a saját embereik?

Ezúton szólítom fel a kormányt, hogy haladéktalanul számoljon el minden már lekötött, de még ki nem fizetett, illetve még nyílt pályázati pénz sorsával és tervezett átcsoportosításával! Számoljon el azzal, hogy ebben a helyzetben – amikor az Európai Uniónak köszönhetően erre lehetőség nyílik – mely programok forrásait használja fel inkább egészségügyi eszközökre és a munkahelyek védelmére!

Az átcsoportosításról szóló online szavazásunk pedig továbbra is tart (elérhetősége: ujhelyi.eu/koronavirus), a következő napokban várhatóan újabb sokezer ember mondja majd el a véleményét ebben az ügyben, amelynek eredményével szembesíteni fogjuk a sunnyogó kormányzatot!

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáznegyvenkettedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
    
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. április 19.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21