mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. szeptember 12. 14:59

Számonkérni az Orbán-rendszer bűneit: hazaárulás vagy hazafias tett?!

Számonkérni az Orbán-rendszer bűneit: hazaárulás vagy hazafias tett?!
„Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben.”

Ezért a mondatért most sokan hazaárulónak neveznek a kormánypárti táborban, holott ez a Fidesz máig hatályos európai programjának egyik idézete. Ráadásul pontos és igaz. De folytatom, egy újabb idézet ugyanebből a fideszes, európai pártprogramból: „a magyar demokráciának (...) óriási szüksége van a kontrollra, arra, hogy akár számon is lehessen rajta kérni a demokratikus normák követését.” A közösen vallott értékek és alapelvek érvényesüléséről szóló bekezdésben pedig így ír a jelenlegi kormánypárt: „A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni (...) Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.” Igen, jól olvassák.

Sokat idézem ezt a fideszes programot (Igen, Magyarország többre képes! – 2009), hiszen tökéletesen bizonyítja, hogy a Fidesz jelenlegi, kormányzati álláspontja mennyire álszent, az EU-ellenes, életveszélyes retorikája pedig milyen bődületes hazugságokra épül. Rá kell mutatni, fel kell hívni a nyilvánosság figyelmét minden esetben arra: milyen aljas átverés és tudatos félrevezetés áldozatai folyamatosan.

A Fidesz rendszeresen és tudatosan húzza maga elé az egész magyar nemzetet, mintha kormányzati felhatalmazásuk alapján csak és kizárólag ők képviselhetnék (és képviselhetik) a magyarok érdekeit, vagyis aki nem az általuk kijelölt politikát követi, az elárulja a nemzetet, a magyarok érdekei ellen cselekszik, egyszerű „hazaáruló”. Ez az érvelés nem csupán otromba hazugság, de aljas méreg is, amelynek hatása generációk sebeit okozza. Maradjunk a fideszes szóhasználatnál: mi a hazaárulás és mi a hazafias tett ezen elvek alapján? Hazaáruló volt Orbán Viktor, amikor ellenzéki vezetőként 2006-ban a Néppárt strasbourgi frakcióülésén a hazánknak járó uniós támogatás megvonására szólított fel? Hazafias tett a mindenkori hatalom bűneire a nemzet érdekében rámutatni? Hazaárulás vagy hazafias cselekedet kiállni azért, hogy a Magyarországnak járó pénz ne fehér galléros gengszterek, hanem a magyar családok javát szolgálja?

Az a magyar érdek, hogy az uniós források kontrollálatlanul tűnhessenek el kormányközeli zsebekben, vagy hogy tisztességesen legyenek felhasználva minden magyar életének jobbítására? Szerintem egyszerűek a válaszok, a fideszes logika azonban mégis összekeveri Magyarországot a NER-rel, a magyar emberek érdekeit a rendszer érdekeivel. Szerintem nem ugyanaz a kettő. Nagyon nem.

Mindez azért aktuális ismét, mert jövő héten az Európai Parlament strasbourgi ülésének napirendjén szerepel a magyarországi jogállamiság helyzetéről, az Unió alapértékeinek megsértéséről szóló jelentés. Nem öröm kimondani: már sokadik alkalommal. Ez a mostani dokumentum tulajdonképpen a legutóbbi, úgynevezett Sargentini-jelentés óta eltelt időszak fejleményeit, vagy épp romlását rögzíti. És bizony, arra a megállapításra jut, hogy a magyarországi demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatban továbbra is komoly aggályok vannak az aktuális kormányzat lépései miatt, a helyzet pedig alapvetően csak romlott az elmúlt években.

A Fidesz és látható kisebbségben lévő, EU-ellenes támogatói szerint a jelentés „a föderalista európai politikai pártok újabb kísérlete arra, hogy ideológiai okokból támadják Magyarországot és kereszténydemokrata, konzervatív kormányát.” Már előre borítékolom, hogy jövő héten nem érdemi vita, tartalmi érvelés és a konkrét vádpontokra adott konkrét magyarázatok lesznek az ügyben, hanem a szokásos, buta propaganda kormányoldalról: mondván, aki ezt a jelentést támogatja, az a magyar emberek ellen cselekszik, esetleg – ahogy már hallottuk egyes fideszes EP-képviselőktől – azok egyenesen „gyűlölik a hazájukat”. Vérfagyasztóan aljas szint.

Én nem tartom a Fideszt és annak vezetőit hazaárulónak. Nem fogok ilyet mondani rájuk, ennél engem tisztességesebben neveltek. Azt tudom és állítom, hogy a jelenlegi hatalom irányítói az elmúlt években tudatosan és aljas szándéktól vezérelve építették le a demokráciát Magyarországon, hogy annak vagyonát, értékeit, forrásait a saját személyes gazdagodásukra fordíthassák. Az én értékrendem szerint ez közös nemzetünk meglopása, közös országunk megkárosítása. Ennek kimondása, bizonyítása és szembesítése a bűnösökkel pedig az én értékrendem szerint hazafias kötelesség. Én nem a NER érdekeit képviselem magyarként az Európai Parlamentben, hanem a rám feladatot és tisztséget bíró magyar emberek százezreit. Aki ezt kétségbe vonja, az nem csak aljas, de végtelenül nevetséges is.

A Fidesz hatályos európai programjából vett idézettel kezdtem, azzal is zárom mai nyílt levelemet. Az akkor még ellenzékben lévő párt írásos vállalásaiban ez szerepel: „(...) Jogkövető, hiteles tagállammá kell végre válnunk, törekvéseinket az unió mindenki által osztott alapelveihez és céljaihoz kell igazítanunk.” Nos, épp ezt kéri számon a jövő héten sokadik alkalommal a többszázmillió európai polgár által demokratikus megválasztott Európai Parlament. A Fidesz egyik elvi alapon tett vállalását. Nem többet és nem kevesebbet. Ehhez tartsa mindenki magát.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire.

Háromszázhetvenkettedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.
 
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. szeptember 11.