mszp.hu | Belföld
2015. március 17. 18:22

Számszerűsített demokráciarombolás – reagálás a civilek alkotmánybírósági vizsgálatára

A civil jogvédőknek a 2010 utáni Alkotmánybíróság vizsgálatáról nyilvánosságra hozott 70 oldalas jelentése az első olyan beszámoló, amely számszerűsíti azt a fideszes demokráciarombolást, amiről az MSZP évek óta beszél. A kutatás adatai egyértelművé teszik, miért nem beszélhetünk jogállamról Magyarországon.

A jelentés azokat az évek óta ismételgetett ellenzéki bírálatokat igazolja, amelyek szerint a demokratikus fékek és ellensúlyok lebontása a mindennapokat érintő problémákat okoz. Ez az az Alkotmánybíróság, amely a kormány partnere volt például a takarékszövetkezeti vagyon lenyúlásában, az indokolás nélküli kirúgásokban és a trafikmutyiban is.

A demokratikus kontroll nélküli állam mára oda vezetett, hogy az egypárti alkotmánybírák szakmai becsületüket sutba vágva az egypárti Alaptörvény szellemében gyakorlatilag nyíltan a Fidesz-kormány kiszolgálóivá váltak.

Azután azonban, hogy a választók Veszprémben lebontották a kétharmadot, a demokratikus ellenzéki pártok közös felelőssége, s ma már lehetősége is, hogy a testület további fideszes pártkatona-bírákkal ne bővülhessen. A tetten ért bíráktól pedig elvárjuk, hogy leleplezésük után végre esküjük szerint, s ne az őket megválasztók politikai elvárásai szerint ítélkezzenek!

Bárándy Gergely
a Törvényalkotási bizottság alelnöke