mszp.hu | Belföld | Oktatás
2016. április 01. 15:57

Számtanlecke a hajdú-bihari - Nemzeti Pedagógus Kar elnökének

Számtanlecke a hajdú-bihari - Nemzeti Pedagógus Kar elnökének
Debrecen – Csodálkozással fogadja a Nemzeti Pedagógus Kar Hajdú-Bihar Megyei Szervezete, pártkatona elnökének nyilatkozatát az MSZP Hajdú-Bihar Megyei Területi Szövetsége.


A Nemzeti Pedagógus Kar nevében megfogalmazott közleményt nem azért fogadta meglepődéssel az MSZP HBM-i Területi Szövetsége, mert a pedagógusok mozgalmát átpolitizálódással vádolta meg. Ez csak a kormánypárt megszokott módszere, amit papagájként ismételgetnek a csak formailag független, szakmainak mondott szervezetek képviselői. Csodálkozásra inkább az ad okot, milyen reménytelen küzdelmet vív, az igen csak megkopott mundér becsületét pártkatonaként védő elnök úr az általános iskola egyszerű számtani műveleteivel!

Meglepőnek tartjuk, hogy az ország „közel 2200” intézményét mind Hajdú-Bihar megyébe helyezte, ami még magyarázható azzal, hogy a földrajz szakos igazgatónak a topológia talán nem a legerősebb oldala. Még meglepőbb azonban, hogy a 150 tiltakozó iskolát is mind idevalónak közli, ami ugyan csak fele a tiltakozók szerinti számnak, de megyénk még így is igen harcosnak mutatkozik. Szerinte ez az arány 6 százalék, szerintünk nem, de ha így lenne is,hogyan maradna ebből nem tiltakozó 96 százalék? Bizonyára a nehéz számtani műveletsor okozza, hogy a közlemény végére az engedetlenségi mozgalomhoz csatlakozó megyei intézmények számát 8-ra csökkentette. Most akkor ez a 4 százalék? Mennyi jött ki, mennyi jött ki?

A tanárok kötelező óraszámainak fáradtságos számbavétele is komoly kihívás elé állítja a Nemzeti Pedagógus Kar Megyei Szervezete élére ki tudja hogyan választott, vagy kijelölt vezetőjét, aki a gyakorló gimnázium vezető tanárainak óraszámát próbálja szembesíteni az általános iskolai tanárok heti kötelezettségével. A bonyolult számítás

csak azt hagyja figyelmen kívül, hogy a vezető tanároknak a megtartott óráikon kívül még a tanárjelöltek oktatásával, gyakorlataik vezetésével is foglalkozni kell, amely az órakedvezmény többszörösét teszi ki, hasonlóan az ország különböző pontjaira rendelt szakértők, tanfelügyelők és tanügyi minősítő tanárok kötelező óraszám feletti tevékenységéhez. Tudnia kellene, hogy ez lényegesen meghaladja a heti kötelező 40 órás munkaidőt! Nem tudja, mert Ő sem vezető tanár, sem pedig szakértő, csak egyszerű hűséges, a koncra áhítozó párkatona, aki még önmagával is képes meghasonulni. Az általános iskolai tanárok 24 kötelező órájával kapcsolatban is csúsztat, hiszen az 24-26 lehet a törvény értelmében. Általában 26 órával lehet számolni a pedagógusok többségénél.

Vajon kinek a véleményét tolmácsolta Danku? Összehívta-e egyáltalán a Nemzeti Pedagógus Kar Megyei Szervezetét, akik nevében nyilatkozik? Nem hinném! Ennek bizonyítására csak az ülés jegyzőkönyve szolgálhatna, ami nem létezvén így nem valószínű, hogy nyilvánosságra kerül az igazság! Ezért is hiteltelen, hazug minden állítása, hiszen egy szervezet mögé bújva mond pártvéleményt!

Néhány hete az elnök úr a városi televízióban a közoktatás problémáinak megoldására 3 éves tervet vázolt fel. Szavai akkoriban is feltűnően egyeztek a kormánypárt számolni valamivel jobban tudó helyi képviselőjével. Nincs
annyi idő! Meg kell érteniük, hogy a tanítók, tanárok célja nem a rombolás, hanem szeretnék a jövő generációját „nem középiskolás fokon taní-tani” Úgy látszik ez a hatalomnak valamiért nem érdeke!

Huszka Imre
az MSZP megyei elnöke