mszp.hu | Belföld | Lakásügy
2022. január 18. 15:47

Szanálások és bérlakás-építések jelenthetik az emberek többsége számára a lakhatási válság megoldását

Szanálások és bérlakás-építések jelenthetik az emberek többsége számára a lakhatási válság megoldását
Amit a passzívház-építésekkel, vagy a Szabolcs és a Teve utcai szanálásokkal és építésekkel a 13. kerület megtett, az lehet a jó modell az egész ország számára.

Hosszú, jó munka eredménye az, ha egy területen javulnak a lakhatási lehetőségek – mondta el Hiszékeny Dezső, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje kedd reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Kérdésre, hogy honnan van a 13. kerületnek pénze a bérlakások építésére, Hiszékeny Dezső aláhúzta, kerületében ez nem egy újonnan indult folyamat, hanem egy ciklusokon átívelő, 20 éve tartó projekt. „Akkor történt meg az a felismerés, hogy óriási igény van erre a lakosság részéről. Alpolgármesterként a fogadó óráimra érkező lakosság 80%-a lakhatási problémával keresett meg. Ez egy valós igény felismerése volt, és utána ez egy rendszerré vált, minden ciklusban építettek. Most [nálunk] körülbelül 660 körül lehet a megépített bérlakások száma”.

A szocialista politikus hangsúlyozta, a lakhatási válság egy olyan probléma, amivel országos szinten is foglalkozni kell. „Ma Magyarországon lakhatási válság van, és ezt csak állami szinten lehet kezelni” – mutatott rá.

Kifejtette, szerinte az állammal szemben az ellenzék most helyesen ismerte fel, hogy ebben az ügyben lépnie kell: ezért szerepel az egységes ellenzék közös programjában az, hogy állami bérlakásokat kell építeni. „Ez egy nagyon helyes és nagyon jó dolog. 100.000 szám vannak olyanok, akiknek segíteni tudunk akkor, hogyha ezek a bérlakások megépülnek” – tette hozzá.

Hiszékeny elmondta, a kormány elhibázott beruházásait, mint például a stadion-program vagy a Fudan Egyetem is lehetett volna vagy lehetne bérlakás-építésre költeni inkább, illetve az is lényeges, hogy ezek a lakások környezettudatosan épüljenek, megújuló energiaforrásokra alapozva, mint a 13. kerületi passzív-házakban.

„A megépült lakások, épületek nagyon kedvező energiafelhasználással tudnak működni, és ha kevés az energiafelhasználás, akkor kevés lesz a rezsi. (…) Ez egy jó kiindulási alap akkor is, amikor a családok támogatását nézzük” – mutatott rá.

Az ellenzéki képviselőjelölt kitért a rossz minőségű, kis alapterületű és alacsony komfort fokozatú lakások szanálásának fontosságára is: elmondta, csak a Szabolcs és a Teve utca kapcsán 400 lakás került szanálásra, és lehetett helyettük újakat építeni.

A Fidesz-féle családtámogatás lakásügyi vonaláról elmondta, „nagyon kevesen vannak azok, akik 40-50 millió forintos hitelt hajlandóak felvenni úgy, hogy egy életen át kell ezt törleszteni, és egyben saját magukat röghöz kötik ott, ahol ez a lakás megépült; ennél sokkal jobb gondolat a bérlakások megépítése”.

Kapcsolódó párttagok