MTI/mszp.hu
2011. január 15. 12:00

Szanyi: amiről Orbán beszél, annak valószínűleg az ellenkezője az igaz

Az MSZP szerint, ha Orbán Viktor valamiről beszél, akkor annak nagy valószínűséggel az ellenkezője az igaz - mondta szombati, budapesti sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor.

A szocialista politikus kijelentette: az MSZP ezentúl úgy fogja tekinti, hogy Orbán Viktor minden bejelentése az elhangzottaknak nagy valószínűséggel az ellenkezőjét jelenti, és ennek megfelelően alakítják majd ki a politikájukat.

Az MSZP elnökségi tagja azt mondta, a kormányfő "szocialista aberrációnak" minősítette azt a kijelentést, hogy megszorításokra készülne. Szanyi Tibor kijelentette, hogy az MSZP - még kormányon - valóban élt a megszorítások eszközével, de "Orbán Viktor ezt sokkal fokozottabban teszi", azzal a különbséggel, hogy nem hajlandó elismerni.

Úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök a választási kampányban ígéretet tett a közösségi közlekedés rendbetételére, de ez - a Wall Street Journalnak adott nyilatkozata szerint - azt jelenti, hogy a szektor kevesebb pénzt kap. Az a kijelentés pedig, hogy rendbe teszik az egészségügy problémáit, valójában azt jelenti, hogy megkurtítják a gyógyszerkasszára szánt pénzeket - folytatta.

Az egymillió új munkahelyre vonatkozó ígéretet Szanyi Tibor szerint "valószínűleg úgy kell értelmezni, hogy egymillióval több munkanélkülit fognak produkálni", és eközben igyekeznek mindenki kedvét elvenni attól, hogy munka nélkül maradjon, mert megnyirbálják a munkanélküliek juttatásait.

A szocialista politikus szerint amikor Tarlós István főpolgármester bejelentette, hogy megoldja a hajléktalanproblémát, akkor valójában "halálra ítéli" őket, mert csökkenti az ellátásukra szánt pénzt. A választási kampányban említett adócsökkentés pedig azt jelenti, hogy az átlag alatt keresőknek csökken a fizetésük, míg a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások megvédésére tett ígéret azt, hogy "elrabolja" azokat - tette hozzá.

A miniszterelnöknek arra a kijelentésére, hogy a nyugdíjkorhatár elérése előtt senki ne menjen nyugdíjba, Szanyi Tibor azt felelte, hogy Orbán Viktor nyugdíjügyi törekvéseit "en bloc elutasítjuk". Arra a felvetésre, hogy a szocialista kormány alatt született az a rendelkezés, hogy a korhatár előtt nyugdíjba menők csökkentett összegű ellátást kapjanak, azt felelte, azt szerették volna, hogy mindenki dolgozzon minél tovább és kapjon minél magasabb nyugdíjat. Hozzátette: aki korábban megy el nyugdíjba, annak kevesebb legyen a havi arányos nyugdíja.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: erre az esetre is igaz, ami a médiatörvényre, "Orbán Viktornak pontosan ugyanaz a mentális problémája, mint Frankensteinnek volt, hogy látszólag minden egyes része valahonnan származik, és valahogyan magyarázható, csak összegészében rettenetes. Hát ez a probléma a nyugdíjügyi elképzelésekkel is" - mondta.

A pénteki, a médiatörvény ellen rendezett tüntetéssel kapcsolatban azt mondta: az is jelzi, hogy civil oldalról is fokozódó harag és ellenállás mutatkozik a kormány "antidemokratikus törekvései melletti makacsságával szemben". Hozzátette, hogy az MSZP szolidáris ezekkel a kezdeményezésekkel és szintén előáll majd különböző akciókkal.

Miután Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője nyílt levélben kérte Orbán Viktort a médiatörvény visszavonására, Szanyi Tibor szerint az lenne elegáns, ha a magyar miniszterelnök úgy érkezne strasbourgi meghallgatására, ha előre kiszivárogtatná, kormánya kezdeményezni fogja azt.

Azokra a sajtóhírekre, hogy a terézvárosi képviselő-testület több egykori szocialista és szabad demokrata tagja ellen vádat készülnek emelni, azt felelte, hogy az MSZP határozott álláspontja szerint "nem fogunk felülni" a provokatív "a rendőrséget és bíróságot is ügyekbe belehajszoló" fideszes politikának. Hozzátette, hogy szolidárisak VI. kerületi elvtársaikkal.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP részt vesz-e az alkotmányozás folyamatában, Szanyi Tibor azt felelte, hogy a Magyar Szocialista Párt "az új alkotmánytervezetet néven forgalmazott papírköteget veszélyes hulladéknak tekinti", és az "eltakarításában" lehet szerepe, de "parlamenti teregetésében" biztosan nem lesz. Hozzátette, hogy amikor "Orbán Viktort és kormányát majd szöges deszkával fogja az a nép elkergetni, amelyik őt magasra emelte", akkor az MSZP-kormány első intézkedései között fogja a jogsértéseket egy tollvonással visszavonni.

Szanyi Tibor e témával kapcsolatban felszólította az MTI-t, hogy "volna olyan kedves nem hamisítani nyilatkozatokat, volna kedves nem hazudni olyan esetekben, amikor bizonyos politikusok három-négy-öt héttel ezelőtti mondatait próbálja aktuális mondatokként elővarázsolni, és azt is pontatlanul". Hozzátette, hogy tudomása szerint Bárándy Gergely szombaton állásfoglalást készül közzétenni az ügyben, habár "én magam is méltatlannak érzem, hogy ő magyarázkodjon, miközben az MTI hamisított".