mszp.hu | Külföld | közlemény | Európai Unió
2018. május 30. 17:38

Szanyi: Európának elege van azokból, akik biztonságát pénzért árult uniós állampolgársággal veszélyeztetik

Szanyi: Európának elege van azokból, akik biztonságát pénzért árult uniós állampolgársággal veszélyeztetik
Az Európai Parlament eheti plenáris ülése külön vitát szentelt az ’arany vízumok’ néven elhíresült, pénzért kapható uniós állampolgárság, vagy letelepedési engedély – jelenleg 13 tagállamban alkalmazott – gyakorlatával kapcsolatos problémáknak. Az európai törvényhozók ezzel is fel kívánták hívni az európai közvélemény és a kormányok figyelmét arra, hogy az állampolgárság pénzért, vagy befektetésért árulása korántsem csak az ilyen aggályos üzleteket kínáló tagállamok ügye.
A tapasztalatok szerint az így jórészt ellenőrizetlen, gyakran bűnözői, sőt terrorista hátérrel az EU határain belülre kerülő személyek valamennyi európai polgár biztonságát, szabad mozgását és gazdasági érdekeit veszélyeztethetik, aláásva az integráció több fontos vívmányát és alapértékét.
 
Több felszólalóhoz hasonlóan a szocialista Szanyi Tibor is rámutatott, hogy a néhány tagállam elvtelen magatartása miatt kínálkozó ’kiskapu’ megkérdőjelezi azoknak az erőfeszítéseknek és uniós jogszabályoknak az értelmét is, amelyeket az utóbbi időben a terrorizmus, a határokon átnyúló bűnözés, a pénzmosás, vagy a kormányzati korrupció visszaszorítása érdekében európai szinten közösen elértünk. Szanyi szerint „addig is, amíg az érintett tagállamok belátják – vagy a többi tagállam beláttatja velük - ennek veszélyeit és megszüntetik az ’arany vízumok’ és ’állampolgársági kötvények’ kiadását, az Európai Bizottságnak kellene hathatós uniós szabályok révén EU-s kézbe venni újdonsült ’európai polgártársaink’ pénzügyi és biztonsági hátterének szigorú szűrését”.
 
Az MSZP EP-képviselője emlékeztetett rá, hogy különböző formában és mértékben 12 másik EU-tagállamban is ismerik az ’arany vízumot’. A vitatott rendszer leginkább kirívó és gátlástalan példáját az Orbán kormány ’állampolgársági kötvény’-biznisze jelenti, amelynek keretében az elmúlt években úgy adtak jelentős összegekért magyar állampolgárságot orosz, kínai, közel-keleti és más harmadik országbeli jelentkezők ezreinek, hogy a hatóságok a biztonsági ellenőrzést vélhetően nem, vagy felületesen végezték el.
 
„Ráadásul a kormányzati korrupció különösen arcátlan megnyilvánulásaként e rendkívül rentábilis, részben titkosított tranzakciók szervezését a kormánypárt vezetőihez köthető off-shore cégekre bízták, vagyis Orbánék személyes gazdagodásukat az ország és egész Európa alapvető biztonsági érdekei elé helyezik” – mutatott rá Szanyi Tibor. Az EP-képviselő hozzátette: „döbbent képviselőtársaimnak csak megerősíteni tudtam: igen, ez ugyanaz az Orbán-kormány, amelyik belpolitikája középpontjába helyezte az idegen-ellenességet, miközben az EP-ben és más európai fórumokon minden lehetséges módon gátolja az EU új, hatékony migrációs politikájának kialakítását. Orbán számára a szegény menekült rossz migráns, a gazdag bűnöző jó migráns: cinizmusa ebben egyszerre és leplezetlenül jeleníti meg a mai EP-állásfoglalásunk kiváltó okait: az uniós értékek és érdekek súlyos megsértését, a kormányzati korrupciót, a nemzetközi bűnözés elősegítését”.