mszp.hu | Európai Unió
2019. május 17. 10:47

Szanyi: karnyújtásnyira van az európai minimálbér

Karnyújtásnyira van tőlünk az európai minimálbér, minimális nyugdíj és családi pótlék – jelentette ki Szanyi Tibor az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön, és megerősítette: javasolni fogja az Európai Parlamentben a megmagyarázhatatlanul és „szemkápráztatóan” gazdagodók vagyonának zárolását.
Ez utóbbi egyébként nem idegen gyakorlat, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is azonnal zárolja a számlákat, ha egy céggel szemben fölmerül valami - mondta az MSZP EP-képviselője és újbóli jelöltje.
 
Európai példákat hozott ilyen intézkedésekre, amiket egyébként az Európai Bizottság (EB) tesz meg. Az EB feketelistája pedig „100%-ban” kötelezi az európai bankokat, hogy zárolják a kérdéses számlákat, ehhez pedig „azonnal szokott alkalmazkodni az USA, Kanada, Ausztrália, és még a többi bank is figyelembe veszi ezeket, ha nem akar konfliktust az európai pénzügyi hatóságokkal”.
 
Ha az EB nem folytatna ilyen gyakorlatot, már „elszabadult volna pokol”, hiszen ezermilliárd eurós nagyságrendben kényszerültek már számlákat zárolni.
 
Szanyi felhívta a figyelmet arra, hogy még ha nem is csatlakozik egy ország az Európai Ügyészséghez, a szervezet akkor is ki tudja majd vizsgálni, hova kerülnek ott a közpénzek, és az európai pénzügyi érdekek védelmében sokféle intézkedést hozhat.
 
Hogy miért most időszerű ez a javaslat, arra azt mondta: eddig mindig volt valamilyen remény, hogy a kormány együttműködik, és az OLAF és más szervek beadványait a magyar hatóságok elbírálják, most már azonban „a napnál világosabb, hogy a magyar ügyészség ezekkel az emberekkel szemben semmi létező vizsgálatot nem hajlandó folytatni, és mindenfajta vizsgálat nélkül, 24 óra alatt megállapítja a tökártatlanságukat”. Rámutatott: ha egy kormány nem együttműködő, az EB egyoldalú intézkedéseket is hozhat.
 
Az MSZP és szövetségese, a Párbeszéd Szociális Európa programjáról elmondta: a szocialisták már 2014-ben tettek az európai minimálbérre és nyugdíjminimumra javaslatokat, de „most jött el a pillanat és lehetőség, hogy ebből valóságot teremtsünk”. 2017-ben Göteborgban ugyanis az EU mind a 28 tagállama aláírta azt a dekrétumot, amelyben elkötelezte magát az EU szociális dimenziójának bővítésére.
 
Megjegyezte: az EP-választások közeledtével az látszik, hogy a következő európai parlament képviselőinek 80%-a demokrata lesz, s csak 20%-a szélsőséges – a göteborgi aláírók egyike sem volt szélsőséges. Sok országban eleve normális mértékű a minimálbér, a nyugdíj és a juttatások, mások nekiláttak a munkának, a magyar kormány viszont Göteborg óta nem tett semmit. 
 
Viszont ha „28 tagországból 26-27 bevezeti ezeket az európai polgárok megélhetését nagyságrenddel emelő intézkedéseket, akkor a magyar nép előbb-utóbb ki fogja pofozni a saját kormányából. Ez a cél.”
 
Egyébként nemrég egy felmérésből kiderült: a magyar választók 71%-a támogatja a szocialisták javaslatát; „ez az első esetek egyike, hogy tulajdonképpen a Fidesz szavazóbázisának a nagy része is egyetért.”
 
„A magyar népnek is most már kezd leesni, hogy a kalandozások kora lejárt”, és ha az európai elveket és intézkedéseket Magyarországon érvényre akarjuk juttatni, akkor „konkrétan” azokra a - szocialista - pártokra kell szavazni, amelyek ezt biztosítani tudják – mondta Szanyi.
 
„Balról rögtön az első” – adott útmutatást a jövő vasárnapi szavazási listához.