mszp.hu | Belföld | Miskolc Orbán pénzszórás
2016. január 08. 10:27

Szanyi: lázadj magyar!

Szanyi: lázadj magyar!
Romokban az egészségügy, az oktatás, kizsákmányolják a dolgozókat, miközben Orbánék hülyeségekre szórják a pénzt.

Nem tűrhető tovább, amit ez a kormány művel az országgal! Elképesztő, hogy miközben két kézzel szórják a pénzt hülyeségekre, addig százmilliárdokat vonnak ki az egészségügyből és az oktatásból, az embereket pedig nyomorúságos bérekért dolgoztatják. Minderről Szanyi Tibor, az MSZP EP képviselője beszélt csütörtökön Miskolcon. Az MVK-s dolgozók ügyével kapcsolatban kijelentette: egy MSZP-s városvezetés idején elképzelhetetlen lett volna olyasmi, hogy a városi cég saját határozatát semmibe véve ne hajtsa végre a bérfejlesztést. Szerinte Miskolcon akár MSZP-s városvezetés is lehetne, ha 2014-ben „különböző szövetségi logika miatt" egyesek nem akadályozzák meg, hogy dr. Simon Gábor induljon közös polgármesterjelöltként.

„Érdekes, Budapest XIII. kerületében nincs sztrájk, működik minden úgy, ahogyan kell" – jelentette ki a miskolci esettel kapcsolatban a szocialista EP képviselő, aki korábban a fővárosi XIII. kerületet is magába foglaló országgyűlési választókerület képviselője volt. Mint mondta, Tóth József, XIII. kerületi MSZP-s polgármester arra kérdésre, hogy mi a titka a sikerességének, kijelentette: szeresd a kerületed! Szanyi szerint Miskolcon az a probléma, hogy „akik itt városvezetést játszanak, azok nem szeretik Miskolcot".

A bérekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy teljesen érthető a miskolci közlekedési dolgozók követelése, hiszen még a fővárosi viszonyokhoz képest is, de az európai viszonyokhoz képest meg pláne kevesebbet keresnek, mint szerencsésebb szaktársaik. „A brüsszeli buszvezető 4-szeresét, 5-szörösét viheti haza annak, mint amennyit egy miskolci buszvezető visz haza" – jelentette ki. Szerinte a magyarországi bérek azért annyira nyomorúságosak, mert „a mohó állam ellopja az emberek pénzét, kizsigereli a dolgozókat", miközben két kézzel szórja az adókból befolyt összegeket „Matolcsy félhülye alapítványaira, Orbán degenerált stadionjaira". Megítélése szerint bérharcra van szükség, amelyet normális körülmények között a szakszervezeteknek kellene meghirdetniük. A szakszervezetek viszont gyengék, sőt, ami ennél is rosszabb, a kormányzat „megvette a szakszervezetek zömét". Ezért egy baloldali pártnak, az MSZP-nek kell a bérharc élére állnia, s követelnie, hogy emeljék fel a minimálbért nettó 100 ezer forintra. Ezt viszont csak úgy lehet megtenni – húzta alá Szanyi Tibor –, ha az ezzel járó költségeket teljes egészében az állam állja (azaz csökkenti az adó- és járulékterheket), nem pedig áthárítja azokat a szintén kizsigerelt vállalkozásokra.

Gúr Nándor országgyűlési képviselő szerint nem az elégséges szolgáltatásokról kell tárgyalnia a Miskolc Holdingnak az MVK-sokkal, hanem meg kell adnia a jogos fizetésemelést. Szerinte ha sztrájk lesz, akkor azért egyértelműen a Holding menedzsmentjét és a városvezetést terheli a felelősség, mert „nemcsak a közlekedési dolgozókkal mennek szembe, hanem a miskolciakkal is". Emlékeztetett arra, hogy egy nagyvállalat működési költségeihez képest jelentéktelen összegről van szó, ráadásul az sem igaz, hogy mindez – ahogyan azt állították – likviditási kérdés. „Ha jutalomra van pénz, akkor lenne erre is" – jelentette ki.

Az országos foglalkoztatási adatokról szólva kijelentette, hogy azokat a kormányzat manipulálja, ezért tudnak kedvező statisztikákat felmutatni. A közfoglalkoztatottak számát például hat év alatt 160-170 ezer fővel növelték, mintegy 100 ezer külföldön munkát vállaló embert hazai foglalkoztatottként tartanak nyilván, s bevették a statisztikába a mintegy 150 ezernyi diákmunkást is, noha ők a korábbi statisztikákban nem is szerepeltek. Eközben viszont a piaci munkahelyek számát tekintve semmit sem javult a helyzet (noha 2010-ben 1 millió új piaci munkahely létrehozásával kampányoltak), mi több, talán még romlott is.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint az Orbán-kormány 100 milliárdos nagyságrendű forrásokat von ki az egészségügyből és az oktatásból, közben pedig a propagandagépezete segítségével azt akarja elhitetni – gyakran sikerrel – az emberekkel, hogy ebben az országban minden a legnagyobb rendben van. Ez az út katasztrófához vezet. Gúr Nándor szerint elsősorban az embereken múlik, hogy sikerül-e ezt a világot megváltoztatni, az MSZP mindenesetre ezt szeretné elérni, s ezért cselekszik is.

Kapcsolódó párttagok