mszp.hu | Külföld | okosfalvak
2017. június 13. 14:28

Szanyi Tibor: 2020 utáni európai uniós források a falvaknak

Szanyi Tibor: 2020 utáni európai uniós források a falvaknak
Az Európai Parlament tegnapi ülésén vitatta meg a 2020 utáni időszak kohéziós politikájának jövőjével foglalkozó jelentést, amely előtérbe helyezi a korai előkészítést, a megfelelő költségvetést, a politika egyszerűsítését és a kellő rugalmasság megteremtését is.

A jelentés szerint az EU alapját képező eszme a különböző népek és nemzetek közötti békés együttműködés, valamint a gazdasági, a társadalmi és a területi kohézió, továbbá a különböző régiók közötti szolidaritás előmozdítása. Ezt a célkitűzést a valamennyi régió számára egyedi beruházási, munkahely-teremtési eszközt létrehozó európai kohéziós politika is segíti.

A jövőbeli kohéziós politika szempontjából fontosnak tartom, hogy figyelemmel legyünk egyrészt a különböző alapok közötti összhang megteremtésére, másrészt az előző pénzügyi keret kialakítása óta kialakult új kihívásokra. Ehhez viszont újra kell gondolnunk a fogalomrendszert. A hagyományos városi-, köztes- és vidéki térségek hármas meghatározása mellett szükségünk van egyéb településtípusok definíciójára is, ilyen például a falvak EU-szintű meghatározása. A jelentés számtalan alkalommal foglalkozik a városokkal, de nem foglalkozik a kisebb település-egységekkel, mivel ennek közös EU-s fogalma jelenleg hiányzik. A gazdaság ösztönzésére irányuló projektek, vagy az olyan komplex projektek, mint például az „Okos-falvak” érdekében ennek meghatározása elengedhetetlen. Azért dolgozom, hogy a falvak egyszerűbben pályázhassanak komplex fejlesztések megvalósítására!”- mondta el Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő.