mszp.hu | Külföld
2017. március 02. 13:39

Szanyi Tibor a bérezési diszkriminációról

Szanyi Tibor a bérezési diszkriminációról
Az Európai Parlament képviselői vitát folytattak a férfiak és nők közötti bérszakadékról. Ma EU-s szinten mintegy 20 %-ra tehető a férfiak és a nők közötti bérkülönbség. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egy nőnek legalább 10 évvel kellene tovább dolgoznia, ha ugyanazt a fizetési szintet szeretné elérni, mint egy férfi. A probléma megoldására évek óta vannak figyelemfelhívó kampányok, mint például a motiváló célzatú „Equal Pay Day” kampány, amely idén tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre.

A nők és férfiak közti béregyenlőtlenség már évtizedek óta problémát okoz, bár igaz, hogy ennek mértéke tagállamonként eltér. Sokszor azonban a férfiak és nők közötti egyenlőtlenség az egész munka-életcikluson végig kísérhető, az álláskereséstől kezdve a nyugdíjba vonulásig. Az, hogy a nők vagy a férfiak vannak-e túlsúlyban, szektoronként változik, de sajnos általános, hogy a nők kevesebb százaléka jut vezetői pozícióba, szektorra való tekintet nélkül.

 

„A szégyenteljes helyzet megszüntetéséért eddig sajnos nem sokat tett a magyar kormány, habár ahhoz neki is hozzá kellene járulnia. Olyan azonnali lépéseket kellene kezdeményeznie, mint, hogy megfelelő szabályozással rászorítja a munkáltatókat a fizetési diszkrimináció megszüntetésére,  vagy például garantálnia kellene a gondozói intézmények és az otthoni munka elismerését. A fizetési diszkriminációhoz hasonló gondot jelent az EU-n belül a tagállami minimálbérek különbsége, valamint az európai minimálbér hiánya is, amit közös európai szándék mentén kell minél előbb megvalósítanunk” - húzta alá Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.