mszp.hu
2017. október 03. 13:50

Szanyi Tibor: A Brexit kapcsán is fel kell lépnünk az Európa-ellenes nacionalisták ellen

Szanyi Tibor: A Brexit kapcsán is fel kell lépnünk az Európa-ellenes nacionalisták ellen
Az Európai Parlament eheti plenáris ülésén értékelte a Brexit-tárgyalások helyzetét és határozatában egyértelmű politikai elvárásként fogalmazta meg az uniós tárgyalók felé, hogy az EU Nagy-Britanniában élő és dolgozó állampolgárainak jogai, szociális és jogi helyzete nem képezheti alku tárgyát, a britek pénzügyi kötelezettségeinek rendezéséről folyó vita keretében sem. A képviselők a brit kormányfő szeptember 22-i firenzei beszédét ugyan a brit álláspont némi elmozdulásaként értékelték, amely azonban híján volt a konkrétumoknak olyan fontos brit pénzügyi és politikai kötelezettségek tekintetében, amelyek rendezése nélkül nem lehetséges megegyezés a jövőbeni brit-EU viszony érdemi részéről.

A Brexit-tárgyalások elhúzódásnak és az EP állásfoglalásának hátterére rávilágítva Szanyi Tibor szocialista képviselő elmondta: „még a vártnál is gyorsabban beigazolódott, hogy a brit jobboldali, konzervatív kormányzat nem tud mit kezdeni volt vezetője, Cameron felelőtlen hatalomvágya és az Európa-ellenes demagógia által előidézett politikai helyzettel és láthatóan időhúzással próbálkozik. Mi viszont nem engedhetjük, hogy ennek a felelőtlen politikának az uniós polgár viselje a következményeit, akár a tagállamok adófizetőiről, akár az Egyesült Királyságban élő több mint 3 millió uniós állampolgár biztonságos jövőjéről, akár az észak-írországi határ és társadalmi béke kényes ügyéről van szó”.

A magyar EP-képviselő meglátása szerint mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a tervezett tárgyalási menetrend már nem tartható, hiszen az EU egyszerűen nem tekinthet el attól, hogy az Unió és Nagy-Britannia viszonyának új alapokra helyezése feltételeként rögzítse: ezeket a problémákat elsősorban annak kell megoldani, aki előidézte. „Európai képviselő társaimmal a vitában is megerősítettük, hogy a határozott és következetes uniós Brexit-magatartást állampolgáraink érdekeinek védelmében, választott képviselőiként meg kell követelnünk saját tagállamaink kormányaitól is. Konkrétan attól az Európai Tanácstól, amelyben ott ülnek a Cameron-nál nem kevésbé felelőtlen, polgáraik érdekeit bármikor saját hatalmi szempontjaik alá rendelő miniszterelnökök is. A most kilépni szándékozó országgal szembeni közös uniós tárgyalási álláspontunk felvizezése ugyanis azzal a veszéllyel is járna, hogy lovat ad az Orbán- és Kaczinsky-féle Európa-ellenes nacionalisták, vagy esetleges jövőbeni követőik alá” - mutatott rá Szanyi Tibor.