mszp.hu | Külföld
2016. november 22. 11:30

Szanyi Tibor: A demokrácia az EU gazdasági sikerének alapköve

Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén vitatták meg a képviselők az Európai Bizottság ún. „európai szemeszterre” vonatkozó elképzeléseit, azon belül is a 2017-re vonatkozó éves növekedési jelentést, amely tagországokra lebontva ad ajánlásokat.
A Bizottság három gondolatkörre helyezi a hangsúlyt: a beruházások élénkítésére, a kitartó reformokra, valamint felelős költségvetési politikára, s mindezt a társadalmi igazságosság és a mindenkit helyzetbe hozó növekedés szemüvegén keresztül.
 
Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő a csomaggal és a növekedési jelentéssel kapcsolatban aláhúzta: „A 2017-re vonatkozó éves növekedési jelentés részletesen összefoglalja a legégetőbb gazdasági és társadalmi problémákat, amelyekre az EU-nak és tagállamainak összpontosítaniuk kell. Alapvetően arról van szó, hogy a sikereket beárnyékoló elszegényedés és munkanélküliség láttán senki sem dőlhet hátra. Fiatalok milliói tehetetlenül vergődnek, ugyanakkor több helyütt munkaerőhiány borzolja a kedélyeket.”
 
További lépések szükségesek az európai bankrendszer megerősítése érdekében is, mert még nem hárult el egy újabb pénzügyi krach veszélye. Az ún. Párizsi Egyezmény aláírásával, illetve nemzeti megerősítésével az EU-nak és tagállamainak újult lendülettel kell belevetniük magukat a klímaváltozás elleni harcba is. Számos tagállamban az oktatási rendszer, a nyugdíjrendszer és az egészségügy pedig szintén kritikus kérdés. Sok más téma mellett, folytatni kell az adócsalás, adókikerülés elleni folyamatos harcot is - sorolta az Unió előtt álló kihívásokat a szocialista politikus.
 
A feladat tehát adott a tagállamok számára. Ugyanakkor van egy kérdés, amit az éves növekedési jelentés nem említ, bár anélkül a fent említett kihívásokkal az EU képtelen lesz hatékonyan megküzdeni. Európa alapértékeinek, vagyis a demokráciának és a jogállamiságnak a hatékony védelme nélkül a kitűzött célok egyszerűen nem megvalósíthatóak. Ezen alapértékek jelenleg is folyó, belülről történő folyamatos megkérdőjelezése, és megsértése káoszhoz vezet. Ezért annak érdekében, hogy az EU sikereket érjen el az említett területeken, a demokrácia és jogállamiság tiszteletét biztosító egyértelmű és kötelező érvényű szabályokra, valamint azok megsértése esetén a kérdés súlyának megfelelő mértékű szankciókra van szükség - hangsúlyozta az EP-képviselő.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21