mszp.hu
2016. október 27. 12:38

Szanyi Tibor: a Fidesz beismerte, hogy a fiatalok elszegényedését és társadalmi elszigetelődését nem tudja az EU-ra kenni

Az Európai Parlament képviselői e heti strasbourgi plenáris ülésen vitatják meg az EU 2013–2015 közötti időszakra vonatkozó ifjúsági stratégiával foglalkozó jelentést.

A fideszes EP-képviselő, Bocskor Andrea által jegyzett jelentés többek között kiemeli, hogy a szegénység és a társadalom perifériájára szorulás veszélye nem egyenlő mértékben érinti a fiatalokat, hisz azoknál, akik eleve kevesebb lehetőséggel indulnak az életben, a hátrányok gyakran csak halmozódnak. A képviselőasszony ide sorolja a szegény családba születő, migráns hátterű, vagy nyelvi és kulturális kisebbségi közösséghez tartozó, állami gondozásban felnőtt, alacsony iskolai végzettséggel rendelkező vagy egészségügyi problémákkal küzdő fiatalokat.

A fideszes képviselő foglalkozik a fiatal nők és lányok, illetve a fiatal migránsok különleges körülményeivel, megemlíti a xenofóbia és a rasszizmus problémáját, továbbá kijelenti, hogy a fiatalokat szilárd és elmélyült európai uniós ismeretekkel kell felruházni és aktívan be kell vonni őket minden ifjúsági szakpolitika tervezésébe.

„A kormánypárti politikus jól látja a Magyarországon különös súllyal jelenlévő problémákat, amelyekkel fiatalok százezrei szembesülnek napi szinten pártja politikájának felróhatóan: vannak olyanok, akik Nyugat-Európába menekülnek a magyarországi körülmények elől, míg másokat már 16 éves kortól közmunkaprogramba kényszerít az Orbán-rezsim” – mondta el a jelentéssel kapcsolatban Szanyi Tibor EP-képviselő.

„Eddig a magyar fiatalok európai uniós ismeretek helyett kőkemény uszító, xenofób propagandát, minden problémáért Brüsszelt hibáztató arrogáns megjegyzéseket kaptak a magyar kormánytól. A fiatalokat érintő intézkedések kidolgozásába nemhogy bevonták volna őket, de az ifjúság megfogalmazott kéréseivel szöges ellentétben álló döntéseket hoztak. A fiatalok színvonalas oktatás és felzárkóztatás helyett 16 éves tankötelezettségi korhatárt és gyermekszegénységet kaptak” – emlékeztetett Szanyi Tibor.

„Ennek fényében meglepő Bocskor képviselő asszony jelentése, ugyanakkor pozitív irányba mutat, hogy felismerte az Orbán-kormány egyik legnagyobb bűnét: a magyar fiatalok teljes ellehetetlenítését. Szintén dicséretes, hogy a xenofóbia és a rasszizmus felszámolását sürgeti a menekültekkel és migránsokkal szemben. Az pedig különösen üdvös, hogy a fideszes politikus rámutatott: az ifjúságügyi politika tagállami kompetencia, így Orbán ezúttal nem tud Brüsszelre mutogatni” -  hangsúlyozta a szocialista politikus.

Szanyi Tibor az ifjúsági munkanélküliség és leszakadás problémájára adott uniós válaszok kapcsán hozzátette: „A magyar kormány tétlensége ellenére, az EU számos programot kínál a fiatalok előtt álló kihívások kezelésére. Ezek között vannak egyszeri, rekreációs jellegű projektek is, mint például az ingyenes Interrail kezdeményezés, amelyek bár tetszetősek, megváltást nem várhatunk tőlük. A szocialista kezdeményezésű, ún. Európai Uniós Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés azonban már eddig is komoly eredményeket tett le az asztalra. Ezért is támogattam, hogy jövő évi költségvetésben utóbbi kezdeményezés kapja meg a szükséges támogatást a további sikeres folytatáshoz."

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21