mszp.hu | Belföld | pékek élelmiszerárak
2015. január 29. 14:47

Szanyi Tibor: A Fidesz ne froclizza a pékeket!

Brüsszel, 2015. január 29. - Magyarország az első az egész Európai Unióban, már ami az élelmiszerek közvetlen és közvetett adóztatását illeti. Még az alapvető élelmiszerek tekintetében is hasonló terhek érvényesülnek – mint például a roppant energiaigényes pékáruk esetében –, tehát értelmetlen a Fidesznek a pékeket frocliznia - véli Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.

"A pékek évek óta a kizsigerelés áldozatai, ám most a világpiacon olcsóbb energia sem jelent számukra automatikusan olcsóbb gáz- és villanyárakat! Egyszerűen csökkenteni kellene az élelmiszerek áfa-terheit 5 vagy akár 0%-ra is. Minderre vannak európai példák! Ettől lehetne igazán olcsóbb az élelmiszer" - véli a szocialista politikus.

A magas adótartalom gyakorlata teljes mértékben kimeríti a túladóztatás fogalmát, amely ellen uniós szintű megoldást szorgalmaz Szanyi Tibor. Emellett kezdeményezéssel élt és tárgyalásokat folytat azért, hogy az élelmiszerek tekintetében egy minimum áfa-mérték legyen a mérvadó az Európai Unióban. Ez első látásra esetlegesen fájdalmas lehet egy olyan országnak ahol rekorder 27%-os közvetlen- és további közvetett adók terhelik az élelmiszereket, de számos tanulmány bizonyítja, hogy az alacsonyabb áfának pozitív hatásai vannak a szociális jólétre és egyben megoldást nyújthat az áfa-csalásokkal szembeni fellépésre is.

A képviselő emlékeztet arra, hogy csak Magyarországon évente 1 milliárd euróra becsülhető az élelmiszer áfa-csalások mértéke, amely lényegében egy csapásra megszűnne, ha csökkentenénk az áfát. Továbbá véleménye szerint ez az a tétel, amely minden állampolgárt érint; sőt leginkább a szegényebbeket sújtja, mivel bevételeik nagyobb arányát kell élelmiszerre költeniük.

Szanyi az egyik legfontosabb személyes céljának tekinti, hogy megfizethető áru élelmiszer legyen a magyar társadalom számára, ezért ismételten felhívja a magyar kormány figyelmét az áfa csökkentés egyszerű lehetőségére. "A pékek feladata a finom kenyér sütése, a kormányé pedig az áfacsökkentés!" - tette hozzá.