Szanyi Tibor: A jövő Európája a fiatalok Európája

Az Európai Parlament júliusi plenáris ülésén az ifjúsági garancia programról és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésről is vitáztak a képviselők. Az Európai Tanács 2013 februárjában döntött a szocialisták által már régen szorgalmazott kezdeményezés létrehozásáról, annak érdekében, hogy segítse az ifjúsági munkanélküliség csökkentését, különös tekintettel az arra leginkább rászoruló régiókban.
E vita során Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon egyre növekszik a 18 éven aluli közmunkás fiatalok száma. „Ez nem éppen az ifjúsági garancia program szellemében történik, hiszen a közmunkával szemben az színvonalas állásajánlatok vagy gyakornoki állások biztosításáról szól.” A szocialista EP-képviselő ugyanakkor azt is kiemelte, hogy, „szerencsére az Orbán-kormány elképesztően káros ifjúságpolitikája ellenére is van lehetősége a magyar fiataloknak megismerkedni az európai értékekkel, például az Euroscola program keretében."
 
Az Euroscola az Európai Parlament által meghirdetett verseny, melynek döntője során a tagállamok 16-18 év közötti középiskolás diákjai európai ifjúsági parlament formájában megrendezett találkozókon vehetnek részt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban.  Szanyi Tibor rendszeres ülésvezető elnöke ezeknek az alkalmaknak, sajnos magyar EP-képviselőként egyedüliként vállalva a fiatalokkal való közvetlen kapcsolattartás e formáját.
 
"Kiváló lehetőség ez a magyar fiatalok számára, hogy találkozzanak európai társaikkal, különböző kultúrákat, nézőpontokat ismerjenek meg, egyszóval szélesítsék látókörüket.  Most pedig, mikor a magyar kormány oktatáspolitikájával mindent megtesz ennek megakadályozására, kiemelt jelentősége van ennek a programnak. Hiszek benne, hogy az ilyen élmények nem csak a gyerekek tudását gyarapítják, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy nyitott, elfogadó és szolidáris európai felnőtté váljanak."  
 
Szanyi Tibor az Euroscola mellett az Európai Ifjú Szocialisták (YES) munkáját is támogatja. A YES, amely 47 ország 63 szocialista ifjúsági szervezetét fogja össze, idén az olaszországi Terrasiniben rendezi meg nyári táborát, ahol az  EP-képviselő többek között az extremizmus elleni küzdelemről fog előadást tartani.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21