mszp.hu | Belföld | befektetés IronFX Quaestor
2016. július 05. 12:32

Szanyi Tibor a kisbefektetők védelme érdekében az Európai Bizottsághoz fordult

A magyar kisbefektetők joggal érezhetik kiszolgáltatottnak és sebezhetőnek magukat. A Quaestor-ügy, mely során 208 milliárd forint értékben, több mint 32 ezer embert károsítottak meg, arra is rámutatott, hogy a magyarországi pénzügyi intézményrendszer felügyeletét, valamint a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti feladatokat ellátó MNB képtelen védelmet biztosítani a kisbefektetőknek.

Sokan fordultak így inkább olyan európai befektetési szolgáltatásokat nyújtó brókercégekhez, mint a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd. Sajnos azonban most ezek a kisbefektetők is a Quaestor károsultak sorsára juthatnak. A múlt héten ennek elkerülése érdekében fordult Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz, majd hívta fel az Európai Parlament képviselőinek figyelmét is a strasbourgi plenáris ülés fontos politikai kérdések egyperces felszólalásai keretében.

„Egyre több kisbefektetői panasz érkezik az IronFX Global Ltd. nevű céggel kapcsolatban, miszerint az ügyfelek megkeresései ellenére sem téríti meg követeléseiket. A magyar hatóságok nem segítik a károsultakat, hanem a ciprusi pénzügyi ombudsmanhoz irányítják az érintetteket, hogy ott jelentsék be kártérítési igényüket. Itt további akadályokkal szembesül az ügyfél, hisz a nemrég még humánerőforrás-hiánnyal küzdő ciprusi pénzügyi ombudsmani hivatalnak 9 hónapig tart lefolytatni egy eljárást, amennyiben az ügyfél az érintett a brókercégnél már (sikertelenül) lefutotta a szintén hónapokig tartó köröket”- sorolta a nehézségeket a szocialista EP képviselő, mellyel az IronFX károsultak kénytelenek szembenézni.

Mindezt Szanyi Tibor azzal is kiegészítette, hogy „az IronFX Global Ltd. működésének és a kártérítési bejelentések hátterének közelebbi kivizsgálása érdekében fordultam a Bizottsághoz. A Quaestor-botrány során a magyar kormány és az MNB magára hagyta az embereket. Ez nem ismétlődhet meg. Az európai, köztük a magyar kisbefektetők biztonsága, valamint a pénzügyi piacok stabilitása érdekében a szabályokkal visszaélő szereplőket még azelőtt ki kell zárni a piacról, mielőtt túl késő lenne” – hangsúlyozta a szocialista politikus.