mszp.hu | Külföld | Európa Parlament
2014. november 25. 14:48

Szanyi Tibor a kohéziós politikáról: gyorsítás, párbeszéd és tisztaság

A kohéziós politika kialakításának csúszásáról folytatott vitát az Európai Parlament hétfőn Strasbourgban. A vita során Szanyi Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a programalkotás EU-s szintű felgyorsítása mellett a tagállami végrehajtásra is érdemes időben odafigyelni, sőt ösztönözni szükséges azt. Bizakodását fejezte ki, hogy a felelős tagállami szervezetek is kapnak ehhez megfelelő útmutatást az Európai Bizottságtól.

A vita során felmerült, hogy a programok kései elindításának egyik oka lehet, hogy az Európai Bizottság nem rendelkezik elégséges forrással. Ezzel kapcsolatban Szanyi Tibor konkrét kérdéssel fordult Corina Crețu, regionális ügyekért felelős biztos asszonyhoz. Világos tájékoztatást kért, hogy van-e elegendő forrás.

Szanyi Tibor kiemelte, hogy a gyorsítás miatt gyakran pont az a párbeszéd marad el, mely biztosítja a társadalmi kontrollt a programok kialakítása és végrehajtása során. Végezetül a tisztaság kérdését vetette fel, mely szerint jelenleg Magyarországon a gyorsítás általában azt jelenti, hogy a kormányhoz közeli rétegek kapják meg a forrásokat. Ezért arra kérte az Európai Bizottság képviselőjét, hogy ezekre kiemelt figyelmet szenteljen valamennyi tagállamban.


Szanyi Tibor

EP-képviselő