Szanyi Tibor: „A magyar kormány az orosz normáktól térjen vissza az európai értékekhez”

Szanyi Tibor az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén, a napirenden nem szereplő különösen fontos ügyek ismertetésére fenntartott egyperces felszólalások körében hívta fel képviselőtársai figyelmét arra, hogy a magyar kormány egy múlt heti határozat értelmében kilépett az átlátható kormányzás megteremtéséért és a korrupció visszaszorításáért küzdő nemzetközi Nyílt Kormányzati Együttműködésből.

Ahogy a szocialista európai parlamenti képviselő elmondta, „ezzel Oroszország után Magyarország a második olyan állam, amely önként lépett ki ebből a szervezetből: a hivatalos indoklás szerint azért, mivel az igazságtalanul kritizálta Budapestet. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a folyamatos jogsértések miatt a szervezeti tagság felfüggesztését kívánta ily módon megelőzni az Orbán-kormány”.

Felháborító és elfogadhatatlan, hogy az Orbán rezsim a demokratikus lelkiismeretként szolgáló szervezetektől inkább megszabadul, mintsem meghallgassa azok tanácsait. Felettébb aggasztó és elítélendő továbbá, hogy a magyar kormány az átlátható kormányzás terén inkább a jelenlegi orosz vezetés példáját követi, az európai értékek helyett. Pontosan ezért Szanyi Tibor felkérte az EP képviselőit, hogy „egységesen ítéljék el Magyarország kormányának orosz normákhoz való igazodását és határozottan szólítsák fel a magyar kormányt az európai értékekhez való visszatérésre. Itt az ideje, hogy Európai Unió egyértelmű és kemény választ adjon a putyini politika európai térnyerésére”.