mszp.hu | Külföld | közlemény
2018. május 03. 15:38

Szanyi Tibor: A mezőgazdasági üzemek biztonsága elsődleges prioritás

Szanyi Tibor: A mezőgazdasági üzemek biztonsága elsődleges prioritás
Több mezőgazdaságot érintő kérdés is szerepelt az Európai Parlament májusi, brüsszeli plenáris ülésén. Az egyik ilyen szoros összefüggésben van a többéves pénzügyi ciklus tervezésével és a Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő által indított európai „Okosfalvak” projekttel is.
A kérdés aktualitását egyrészről a költségvetési oldal, másrészről egy új Eurostat elemzés legfrissebb adatai adják. „Világos, hogy a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos közös EU-s fellépések ellenére továbbra is veszélyes foglalkozásnak számít a mezőgazdaság hiszen csak 2015-ben több mint 500 halálos kimenetelű baleset történt az EU-ban a mezőgazdasági, erdészeti és halászati ágazatokban” – húzta alá Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.
 
Drasztikusan és hatékonyan csökkentenünk kell az európai mezőgazdasági üzemekben bekövetkező balesetek és halálesetek elfogadhatatlanul magas számát. Ez pedig csak úgy érhető el, ha európai szinten összpontosítunk a mezőgazdasági üzemi baleseteknek és a mezőgazdasági üzemek biztonságának a kérdésére, mivel láthatóan nem elegendőek a tagállamok külön utas megoldásai.
 
„Azokban országban, ahol a munkások, mezőgazdasági vállalkozók érdekvédelme nem működik, ahol a szakmai alapú, termelői szerveződéseket rossz szemmel nézik, ott nem lehet ezt a biztonsági kérdést a tagállamra bízni. Sajnos ide tartozik Magyarország is. Különösen rossz megoldásnak tartom azt, hogy esetlegesen a Közös Agrárpolitika (KAP) következő reformja keretében majd a tagállamok finanszírozzák a mezőgazdasági biztonsági rendszereket. Az emberi élet biztonsága mellett az élelmiszer-biztonság is könnyen veszélybe kerülhet így, ezért tennünk kell a közösség alapú megközelítésért! Magam részéről egy fontos elemként fogom a mezőgazdasági üzemek biztonsági kérdését kezelni az okos falvak precíziós mezőgazdasági részében!” – tette hozzá Szanyi Tibor.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21