mszp.hu | Külföld | Európai Unió
2019. március 27. 11:04

Szanyi Tibor: A nagytőke sajnos még nyerésben van

Az Európai Parlament mai strasbourgi szavazásán nem csupán a téli/nyári időszámítás 2021-től való eltörléséről döntött, hanem olyan kérdésekről is, amelyek heves tüntetések tárgyai voltak az elmúlt időszakban, mint például az internetes korban érvényesítendő szerzői jogi szabályozásról.
“Szomorúan látom, hogy az EP mai többsége továbbra is a neoliberális megoldásokat pártolja, s állami feladatokat szervez ki a nagy cégek kényére-kedvére. Amint korábban mondtam, a baloldali felfogás nagyon is támogatja, hogy az alkotók méltányos részesedést szerezzenek az általuk létrehozott művek hozamából, ugyanakkor ellenzi, hogy a nagy internetes cégek, platformok gépekkel és mesterséges intelligencia alkalmazásával szűrjék - ráadásul előzetesen - a közreadásra szánt tartalmakat.”

Az EP az elmúlt években, hónapokban sok idevágó megoldást mérlegelhetett. A most beterjesztett, konzervatív hangoltságú javaslat legvitatottabb részére adott 317 igen és 312 nem szavazat jól jelzi a megosztottságot, ami nem segíti a konszenzusos szabályozás kialakítását.

“Magam részéről a kisebbségbe került álláspontot támogattam, amelyet főleg az internethasználatban élen járó fiatal generációk érdekei szegélyeznek. Meggyőződésem, hogy a jövő útjának kikövezése nem fog menni a tőke szabadságának korlátlan biztosítása révén, már csak azért sem, mert pont a gyakran zavaros tulajdonosi hátterű nagyvállalatok taszították világunkat a fenntarthatatlanságba, amelyek nem csak adót nem fizetnek, hanem immár az emberi szellem érvényesülésének korlátozásához további jogosítványokat kaphatnak. Itt az ideje, hogy a választópolgárok döntsenek, vajon jó-e ez nekik? Május 26-án megállíthatjuk a konzervatív nyomulást.”