mszp.hu | Belföld
2019. január 16. 11:32

Szanyi Tibor: a növényvédőszerek engedélyezési eljárása során is biztosítani kell az átláthatóságot!

Szanyi Tibor: a növényvédőszerek engedélyezési eljárása során is biztosítani kell az átláthatóságot!
Az Európai Parlament 2018 februárjában döntött úgy, hogy a növényvédőszerek uniós engedélyezési eljárásával kapcsolatban különbizottságot hoz létre, pontosan meghatározva annak feladatait, összetételét és megbízatásának idejét. A különbizottság jelentést készített az eddig elvégzett munkával kapcsolatban. A meghallgatásokkal megegyezően ezt a jelentést is a növényvédőszerek uniós engedélyezési eljárása egymást követő lépéseinek megfelelően strukturálták. A PEST különbizottság ajánlásai várhatóan egy sor intézkedést indítanak el, beleértve a jelenlegi uniós jogi keret-, és annak végrehajtásának fejlesztését.
Erősítenünk kell az olyan területeket, ahol az EU közösen tud fellépni, és ez egy ilyen terület. A különbizottság 2018 márciusában indult munkája során nem egyszerű feladatot tűzött ki maga elé. „Már akkor azon a véleményen voltam, hogy az emberi egészségre és a környezetre káros, hagyományos növényvédő szerek intenzív használatát csökkentenünk kell. Természetesen úgy, hogy az európai mezőgazdaság versenyképességét és élelmiszerbiztonságát megtartjuk. Ennek alapját képezi az engedélyezési eljárás áttekintése és egyszerűsítése az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatallal és az Európai Vegyianyag Ügynökséggel szoros együttműködésben. Ellentmondásokkal terhes rendszert nem lehet fenntartani.
 
Jelenleg például a hatóanyagokat uniós szinten kell jóváhagyni, míg az e hatóanyagokat tartalmazó növényvédő termékek engedélyezése a tagállamok hatáskörébe tartozik.” - világított rá Szanyit Tibor európai parlamenti képviselő. A Szocialisták és Demokraták Frakciója (S&D) mindig is az ilyen típusú harcok élvonalában állt, és eltökélt, hogy az európai jogszabályalkotás összhangban álljon a polgárok elvárásaival. Ez pedig komolyabb figyelmet követel az emberek és a környezet egészsége érdekében, az átláthatóság mellett.
 
“Bízom abban, hogy az eljárás átláthatóbbá és elszámoltathatóbbá tétele által növekszik az EU engedélyezési eljárásával kapcsolatos bizalom. Olyan egyszerű lépésekkel is elérhető ez, mint például hogy a nyilvánosság számára hozzáférést biztosítunk az engedélyezési eljárás során használt tanulmányokhoz, beleértve a pályázatokra vonatkozó összes adatot és információt. Számomra ez egyértelmű, és ha már egy fronton ezt meg tudjuk vívni, következő lépésként a közbeszerzésekkel kapcsolatban is így fogunk eljárni. Az előző témában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal- és a vegyianyag ügynökség a mérvadó, az utóbbinál az Európai Ügyészség lesz a megoldás” – vont párhuzamot Szanyi Tibor.