mszp.hu
2017. november 15. 09:59

Szanyi Tibor: A pénzek eltüntetésének lehetőségének megteremtésében az Orbán-kormány is aktív szerepet játszik

A Lux-leaks és a Panama-leaks után a ’Paradise papírok’ meghozták az újabb bizonyítékokat arra, hogy Európa és a világ pénzelitje hogyan tünteti el vagyonát, profitját a nemzeti adóhatóságok, költségvetések és végeredményben az emberek zsebéből.

„Tévedés ne essék, bár az adóoptimalizálás nem mindig számít formálisan illegális tevékenységnek, mégis közönséges lopásról beszélünk, amely nem történhetne meg az egyes tagállamok támogatása nélkül, hiszen a joghézagok, vagy éppen a direkt kedvező jogi környezet kihasználásával évtizedek óta folyik az ultra-gazdagok adóelkerülése” -  hívta fel a figyelmet, Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő.

A politikus emlékeztetett továbbá, hogy: „A  magyar kormány se lóg ki a sorból. Igyekszik felsorakozni az adóparadicsomokhoz a vállalati nyereségadó mértékének drasztikus csökkentésével. De emlékszünk még a GE-re szabott növekedési adóhitelre, illetve azokra az off-shore cégekre is, akiknek kijátszották a letelepedési kötvényekből befolyó pénzeket.”

A gazdagok ily módon való megsegítése évi sok milliárd eurós veszteséget jelent a többségnek, ami megszorítások formájában, valamint az embereket és a helyi kkv-ket sújtó adóterhek folytonos növekedésében jelenik meg.

Orbánnak ez szinte ajándék. Az emberek egyre növekvő vagyoni különbségekből adódó jogos dühét gyűlöletkampányaival az éppen tetszőleges társadalmi réteg, vagy kisebbség ellen tudja fordítani. Nyugdíjasok, tanárok, orvosok, civil szervezetek, menekültek. Lassan nem lesz olyan társadalmi csoport, amelyen nem gázolt keresztül. Csak a NER oligarchák maradnak érintetlenül.

„Ez a fokú társadalmi szétszakítottság, vagyoni és jövedelmi különbség, valamint az ebből adódó feszültség robbanás közeli állapotot idézett elő. Így, ahogy az adóparadicsomokkal és az adóelkerülő pénzelittel való elszámolás, úgy az Orbán kormánnyal való leszámolás is nagyon közel van” - tette hozzá a szocialista politikus.