Szanyi Tibor: A Szociális Európa mindenkié

Az Európai Bizottság 2015 szeptemberében hirdette meg a Szociális Jogok Európai Pillérének kialakítását, amely kezdeményezés a mélyebb és igazságosabb Gazdasági és Monetáris Uniót célozza. A képviselők az Európai Parlament mai ülésén heves vitát folytattak a kérdésről.

„Európa a 19. század óta fokozatosan alakította ki a világ legkomplexebb szociális rendszerét, de mint minden rendszert, ezt is folyamatosan fejleszteni kell. Ugyan e rendszer már jelenleg is tisztességes munkakörülményeket, szociális védelmet és jó közszolgáltatásokat nyújt a népesség nagy része számára, de sajnos ennek mértéke még tagállamonként igencsak változó. Látható, hogy a 21. századi Európai Unió, csakis egy korszerűsített szociális modellen alapulva lehet sikeres” – húzta alá Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.

A vita során elhangzott, hogy az EU egymást követő bővítései – az EU strukturális és kohéziós alapjainak is köszönhetően – lehetővé tették a csatlakozó tagállamok szociális normáinak korszerűsítését, és támogatták a fokozatos gazdasági fejlődést. Az európai szociális modell az európai integráció sikertörténetének fontos tényezője, ami békét, biztonságot, és széleskörű jólétet is eredményez.

A Szociális Európát szolidaritásra, társadalmi igazságosságra, tisztességes vagyonelosztásra, nemek közötti egyenlőségre, magas színvonalú közoktatásra és közegészségügyre, minőségi foglalkoztatásra és fenntartható fejlesztés alapjaira kell helyezni. „Magyarország számára intő jel azonban, hogy a kétsebességes Európa már a szociális politikában is megjelent, hisz túl gyakori az utalás az euró-övezetre. Itt az ideje tehát, hogy a munka, a gazdaság és a szociális dimenziót EU-szinten kössük össze, és ezt lehetőleg az euró bevezetésével együtt tegyük, úgy, hogy az ne legyen hátrányos az állampolgárok vagy a kis- és közepes vállalkozások számára.” – húzta alá Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21