mszp.hu | Gazdaság | tejkvóta
2015. július 07. 13:54

Szanyi Tibor: A tejkvóta eltörlése lehetőség, de csak ha élünk vele!

Az Európai Parlament tegnap vitát folytatott a tejtermékekre vonatkozó törvénycsomag végrehajtásáról, mivel az ágazatot érintő jelenlegi, több mint 30 éves szabályozás lejárt. Az ezzel kapcsolatos EP jelentésről ma szavaznak a képviselők Strasbourgban. Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő szerint az esetleges negatív hatások csökkentése érdekében a magyar piacon azonnali intézkedésekre van szükség.

A kvótarendszer eltörlése miatt több tagország is aggodalmát fejezte ki, de Szanyi Tibor úgy véli: a  jelentés választ ad a felmerült kétségekre.  „Mindemellett azonban félő, hogy nem lesz tartalék az átállásra, mivel a magyar kormány még egy érvényes vidékfejlesztési programot sem tud felmutatni, amivel segíthetné a folyamatot" – mutatott rá az MSZP-s európai parlamenti képviselő, hozzátéve: többféle eszköz is alkalmazható az esetleges negatív hatás csökkentése érdekében. Ilyen lehet például a termelők és feldolgozók közötti kötelező szerződés, a Tejpiaci Megfigyelőközpont szerepének növelése, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni küzdelem, az információs és promóciós programok javítása, valamint a termelők haszonkulcsának védelmére szolgáló új eszközök rendszere. „A világszintű keresletnövekedés minden tagállam számára lehetőséget biztosít, amellyel élni lehet. Ehhez azonban a kormányok részéről nem propagandára, hanem az Uniós tárgyalások során aktív részvételre, hazánkban pedig konkrét lépésekre van szükség!” – hangsúlyozta  Szanyi Tibor.

 Az MSZP EP-képviselője szerint a magyar szektor szereplőinek felkészítése, a társadalmi egyeztetés, a civil-szakmai szervezetek bevonásával valós és kristálytiszta stratégia kialakítása, a már jócskán megkésett fejlesztési források azonnali elindítása és a piacszerzés ösztönzése mind olyan feladat, melyek elmulasztása történelmi károkat okoz az ágazatnak. „Sajnos a magyar kormány felelőtlen, késlekedő politikája már így is visszafordíthatatlan károkat okozott, ezért azonnali lépésekre szólítom fel az illetékeseket!” – zárta helyzetértékelését Szanyi Tibor EP-képviselő.