mszp.hu | hibák termék időállóság
2017. július 04. 09:53

Szanyi Tibor: A termékek időállóságában a kormányzatnak is tevőleges szerepe kell, legyen!

Az áruk élettartama minden fogyasztót érint, és sajnos a fogyasztók, termékek időállóságába vetett bizalma is jelentősen meggyengült az elmúlt időszakban. A jelentés kiemeli, hogy a fogyasztók azonban nem csak az áruk csekély tartóssága miatt, hanem azért is elégedetlenkednek, mivel sokszor nem is lehet azokat megjavíttatni. A termékek élettartalmának csökkenése így a javítási ágazatot is gyengíti, amely évről évre egyre több európai álláshelyet kénytelen felszámolni. Az Európai Parlament képviselői megoldásokat sürgetnek.

Már-már elfogadottá vált, hogy az olcsóbb lakossági termékek gyengébb minőségi paraméterekkel bírnak, de gyakran a költség- minőség arány a drágább termékeknél sem érvényesül. Eljutottunk oda, hogy ez a szint már különösen botrányos, a legtöbb esetben a hibák javíthatatlanok, ezért nem csak gazdasági-, hanem a környezetre káros hatással is számolnunk kell. A helyzeten segítene, ha egy kötelező, EU-minőségi címke révén több információt kapnának a fogyasztók, de a megosztásalapú gazdaság is új lehetőségeket kínál.

 

„A termékek élettartalmának növelése az ipar-, a fogyasztók- és a kormányzat érdeke is. Ebben a folyamatban természetesen a kormányzatnak tevőleges szerepe van, például a biztonság garantálása, és a lakossági használati eszközök felújításának ösztönzése által. Az állami beruházások is fontos terepet nyújtanak, de nem úgy, ahogy azt a hármas metró vagy a Paks II esetében tette a kormányzat. Azáltal, hogy nem vették figyelembe a minőségi szempontokat, és hogy valós közbeszerzés nélkül használt termékek felújítását hajtották végre, emberéleteket kockáztatnak. Az új kormány egyik feladata lesz, hogy ezeket a döntések felülvizsgálja! Addig pedig javaslom a jelenlegi kormánynak, hogy fontolja meg az ajánlásokat és ne veszélyeztessen több emberéletet!”– foglalta össze Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.