mszp.hu | Gazdaság, Külföld | közlemény | Energetika
2018. február 06. 12:12

Szanyi Tibor: A tiszta energia innovációja felgyorsult Európában!

Szanyi Tibor: A tiszta energia innovációja felgyorsult Európában!
Az Európai Parlament képviselői támogatják az innováció felgyorsítását a tiszta energia előállítás területén. A jelentésben és a vita során is kiemelésre került, hogy az energia előállításának, átvitelének, tárolásának és használatának módjai hatalmas átalakuláson mentek keresztül. A legalapvetőbb, hogy megfizethető, megbízható és biztonságos energiára van szükség.
„Az Orbán-kormány az energiapolitikájával is egyre jobban a peremre szorul. Sajnos az már természetessé vált Magyarországon, hogy - köszönhetően a kormány gyakorlatának - az energiahordozók piaci ár felett és Fidesz-off-shore cégeken keresztül kerül forgalomba. Nyilvánvaló, hogy az energiabiztonságot-, a szolidaritást-, az energiahatékonyságot-, az energiatakarékosságot-, -illetve a megújuló energiaforrások arányának növelését sem ösztönző politika nem EU-konform”- húzta alá Szanyit Tibor, szocialista politikus.
 
„A tiszta energiával kapcsolatos jelentés még csak említés szintjén sem tartalmazza a nukleáris energiát, hisz ugyan míg kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint például a szén-alapú energiatermelés, az atomenergia használata egyben jelentős kockázatot is jelent. A költséges, magas szennyezéssel járó és biztonsági kérdéseket is felvető nukleáris beruházások helyett, a magyar kormány is a tiszta energiaforrások innovációjába kell, hogy fektessen! Fel kellene végre Orbánnak is ismernie, hogy az új, köztük a közelmúltban a digitális forradalom keretében létrejött technológiák hatalmas lehetőségeket kínálnak teljes energetikai rendszerek átalakítására, diverzifikálására! Elő kell segíteni a helyi és regionális önkormányzatok szerepvállalását a tiszta energiával kapcsolatos innováció elterjedésében, például az intelligens/okos települések, az elektromos közlekedés és az intelligens mikro-hálózatokon keresztül is – erősítette meg Szanyi Tibor.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21