mszp.hu | Belföld, Külföld | közlemény termelés
2018. október 02. 15:19

Szanyi Tibor: A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni küzdelem a termelők és a fogyasztók érdeke is

Szanyi Tibor: A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni küzdelem a termelők és a fogyasztók érdeke is
Az Európai Parlament évek óta lépéseket sürget a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen. Az Európai képviselők már 2017-ben az uniós szabályozás szükségességét hangsúlyozták a téma kapcsán, a jövő mezőgazdaságát megreformálni kívánó, ún. Omnibus javaslatban is. Jó hír, hogy ezt az EP mellett jelentős számú tagállam agrárminisztere is támogatja, és hogy a jelenlegi strasbourgi plenáris héten az Európai Parlament illetékes Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési szakbizottsága (AGRI) is tárgyalta az Európai Bizottság tervezetét.
A tegnap elfogadott AGRI szakbizottsági jelentés a tőkésekkel szemben a termelőket támogatja, és megálljt követel a késletetett kifizetések- és utolsó pillanatban bejelentett törlések gyakorlatának. Még tovább menve, az írott – de egyszerű – szállítási szerződésnek is a jelenleginél nagyobb szerepet szán.
 
„A többség egyetért azzal, hogy az élelmiszerláncban fel kell számolni a tisztességtelen gyakorlatokat. Örülök, hogy az EP ilyen aktív a témában és hogy konkrét megoldásokat sürget. Elfogadhatatlannak tartom, hogy 5-10 forintot kapjon egy termelő, vagy egy közöség egy kiló megtermelt gyümölcsért! Már csak azért is, mert a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat nem csak a termelőket, hanem az egész közösség életét negatívan befolyásolja, leginkább a lánc mindkét végét sújtja: a termelőket és a fogyasztókat. Városi térségben főként fogyasztási szempontból-, míg a vidéki közösségek esetében termelési és fogyasztási oldalról kiemelt e kérdés. Személy szerint azért küzdök, hogy a tisztességtelen gyakorlatok felszámolásának elve minél több helyen érvényesüljön, úgy mint például az általam kezdeményezett „Okosfalvak” koncepcióban is.  Fontos helyet foglal el ebben az innovatív megközelítésben az egészséges élelmiszertermelés, a méltányosság és a szociális jogok” – húzta alá Szanyi Tibor EP-képviselő, az MSZP alelnöke.
 
A fontos mérföldkövet jelentő, október 8-i, gödöllői, ‘Okosfalvak’ témájú szakmai rendezvény ezzel a kérdéssel is fog foglalkozni. Az említett konferencia az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervezésében, az okosfalvak program kezdeményezője, Szanyi Tibor magyar szocialista EP-delegációvezető, valamint Franc Bogovic szlovén EP képviselő, továbbá Phil Hogan (ír) európai agrárbiztos és Navracsics Tibor magyar biztos részvételével kerül megrendezésre.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21