mszp.hu | Belföld | Távközlés és hírközlés
2016. október 05. 10:33

Szanyi Tibor a versenypolitikai jelentésben is sürgeti az európai távközlési piac egységesítését

Az Európai Parlament tegnapi, strasbourgi plenáris ülésén a távközlés jövőjéről, annak tisztességes használatáról és az EU-n belüli hívásokról vitázott.

Szanyi Tibor szocialista EP képviselő, aki egyben a versenypolitikai jelentés témagazdája is, a vita kapcsán hangsúlyozta, hogy „a távközlési hálózat az egységes digitális piac és az európai versenyképesség alapja is egyben. Ma már nincs olyan ágazat, amely ne függne a hálózati összeköttetések elérhetőségétől és minőségétől.”

„Az európai telekommunikációs szektoron belüli akadályok lebontása számos szempontból rendkívül fontos: hozzájárul az egységes digitális piac megvalósulásához, lehetővé teszi, hogy az európai fogyasztók és vállalatok a legújabb fejlesztések eredményeit élvezhessék kedvező áron és nem utolsó sorban szó szerint közelebb hozza az EU-ban élőket”- hangsúlyozta a szocialista politikus.

„Az ez évi versenypolitikai jelentés európai parlamenti előadójaként kifejezetten fontosnak tartottam, hogy olyan elemeket emeljek bele a jelentésbe, amelyek elősegítik a fogyasztók és vállalkozások előtt álló felesleges akadályok lebontását, valamint ösztönzik az innovációt. Többek között, a roaming-díjak eltörlésének példáján szorgalmazom az EU-n belüli, nem roaming mobiltelefon hívások igen magas díjazásának csökkentését. Ez a következő, magától értetődő lépés kell, hogy legyen” – mondta Szanyi Tibor.

„Ezek a célkitűzések azonban csak és kizárólag tisztességes verseny mellett érhetőek el. A jelentéssel az a célom, hogy ezt biztosítsuk az Európai Bizottság és a nemzeti versenyhatóságok munkájának hatékonyabb koordinálásán keresztül” – tette hozzá az EP képviselő.