mszp.hu | Külföld | energia-stratégia Európa Parlament
2018. november 13. 13:42

Szanyi Tibor: Alapjaiban kell a magyar energia- stratégiát átalakítani

Az Európai Parlament a mai napon elfogadta az energiahatékonyság-, a megújuló energiák- és az energiaunió új szabályozására vonatkozó, közös energiapolitika kialakításával foglalkozó csomagot.
A még 2016-ban indult folyamatban az Európai Parlament ambiciózus célokat fogalmazott meg. Az Európai Bizottság megújuló energia részarányára vonatkozó, szintén 2030-ig szóló 27%-os javaslatát pedig 32%-ra emeli meg a tiszta energiáról szóló csomag. Ezen belül kiemelten fontos, hogy először sikerült kötelező jelleggel olyan uniós jogszabályt alkotni, ahol az energiaszegénység kérdése áll a középpontban.
 
„Az energiaszegénység elleni küzdelem az energiahatékonyság oldaláról azt jelenti, hogy a tagállamoknak ezen intézkedéseik között prioritást kell adniuk a kiszolgáltatott háztartásoknak és a szociális lakásoknak. Ez megerősíti az általam már korábban is sürgetett lépéseket a lakhatási körülmények javítása és az önkormányzati/állami lakásépítési programok érdekében. Örömteli, hogy az energiaunió szabályozásában is megjelenik az energiaszegénység fogalma” - húzta alá az MSZP alelnöke és a párt EP-delegációvezetője.
 
Ezentúl a tagállamokban kötelező lesz az energiaszegénységben szenvedő háztartásokat felmérni, illetve felszámolni ezt a jelenséget. A tagállamok 2020-tól hosszútávú, alacsony kibocsátást célzó energiastratégiát fognak készíteni, amely nagyobb összhangot teremt a tagállami- és az EU szintek között.
 
A csomag harmadik, megújuló energiákról szóló eleme, Magyarország jelenlegi energiapolitikájának gyökeres átértékelését követeli meg. A munka során bevezetésre került a „szennyező energiaforrások” fogalma, amely  a fosszilis- és nukleáris tüzelőanyagok közé egyenlőségjelet tesz. A javaslat szerint meg kell szüntetni minden olyan intézkedést vagy energiatámogatást, amely közvetve vagy közvetlenül előnyt biztosít számukra, sőt, a csomag ösztönzi az állam- és egyben Uniós polgárok saját energiatermelését. „Gyökeres irányváltásra van szükség Magyarországon, hogy végre tiszta, megújuló és diverzifikált energiatermelés valósuljon meg. Ennek egyik kiemelt eszköze lehet az unió okosfalvak programja!” - mondta Szanyi Tibor az MSZP alelnöke és az MSZP EP-képviselője.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21