MTI/mszp.hu | Belföld, Külföld | Európai Unió kvóta
2016. július 04. 12:28

Szanyi Tibor alkotmányjogi panaszt nyújtott be a kúriai döntés ellen

Alkotmányjogi panasszal fordult Szanyi Tibor az Alkotmánybírósághoz a kvótareferendummal kapcsolatos május 3-ai kúriai döntés miatt.
Az európai parlamenti képviselő hétfőn Budapesten a panasz benyújtása után tartott sajtótájékoztatón azzal érvelt, hogy a kormány által kezdeményezett népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket.

Szanyi Tibor szerint a kérdés a költségvetést is érinti. Ezt azzal magyarázta, hogy ha Magyarország nem fogadja be a menekülteket, akkor menekültenként közel 79 millió forintot lesz köteles fizetni.

Hozzátette: ez 1294 fővel számolva 102 milliárd forintot jelent.

Emlékeztetett arra, hogy korábban már fordult alkotmányjogi panasszal az ügyben az Alkotmánybírósághoz, a panaszát a testület elutasította. Szanyi Tibor előző panaszában a népszavazás kiírását elrendelő május 10-ei országgyűlési határozatot támadta meg, az Ab június 21-én utasította el.

A politikus kitért arra is, hogy ha az államfő panasza elbírálása előtt kiírja a referendumot, akkor a strasbourgi testületekhez fordul.

Szanyi Tibor úgy látja, hogy Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő meg akarnak ágyazni "a Huxitnak", a magyar kilépésnek, illetve egy arról szóló népszavazásnak. Ez politikai bűncselekmény Magyarország népével szemben - mondta.

Beszélt arról is, hogy társadalmi vitát lát szükségesnek Magyarország európai uniós tagságáról, az EU fő céljáról, az egyre szorosabb egységről.

A Kúria május 3-án hagyta jóvá a Nemzeti Választási Bizottság kvótareferendumot hitelesítő határozatát.

Mandur László búcsúztató

Tisztelt Gyászoló Család! Tisztelt Mindnyájan, akik eljöttetek elkísérni Mandur Lászlót utolsó útjára, és persze megszólítom azokat is, akik innen távol, de lélekben hasonló szomorúsággal és megrendüléssel búcsúznak Lacitól!
2020-10-28 16:53