mszp.hu | Belföld, Külföld | adó
2015. június 19. 13:33

Szanyi Tibor : Az adózási akcióterv egy további lépés a helyes irányba, de többre lesz szükség

Az S&D európai parlamenti képviselői a mai napon üdvözölték a Bizottság által benyújtott adózási akciótervet, mint „egy további lépést a helyes irányba.” Felhívták az európai kormányokat, hogy gyorsan cselekedjenek annak érdekében, hogy az adókat a profitszerzés helyén fizessék meg, és hogy általánosságban biztosítsák az átláthatóságot az adózás terén.

Az S&D frakció nemzeti adóügyi szóvivője, Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő kijelentette:

A Bizottság kiváló munkát végzett a benyújtott javaslattal, de most eredményekre van szükségünk. Ezek a javaslatok nem elegendőek, egy célzott és határozott  politikai intézkedésre van szükség a Miniszterek Tanácsának szintjén. A Tanács nem bújhat el az egyhangúságról szóló szabály mögött, hogy állandósítsa a néhány országban meglévő privilégizált helyzetet. Az Európai Bizottságban szintén nem lehet kétség a tagországok elkötelezettségét illetően, hogy véget kell vetni a jelenlegi igazságtalan és káros adóelkerülési gyakorlatoknak.

A Bizottságnak legfelsőbb szinten kell biztosítania a Johnathan Hill (belső piac), Pierre Moscovici (adózás), Margarethe Vestager (állami támogatás), Valdis Dombrovskis (eurózóna) és Vera Jourová (igazságügy) biztosok közötti valós és hatékony koordinációt az ártalmas adózási gyakorlatok ellen.

Üdvözöljük, hogy a Bizottság új lendületet adott a tisztességes vállalati adózásnak az EU-ban. Annál is inkább, mivel az Unióban lévő jelenlegi rendszerek nem fejlődtek a változó környezetnek megfelelően. Néhány tagállam ellenzéki pártja szerint, pragmatikus lenne meghatározni első lépésben, hogy a multinacionális vállalatok milyen adókat írhatnak le, majd azt követően második lépésben foglalkozni a tagállamok közötti profit felosztásával. Arra számítunk, hogy ez a második lépés minél hamarabb megtörténik. Ehhez minden támogatást megadunk  Pierre Moscovici adóügyekért is felelős biztosnak. Az agresszív adótervezés ellen folytatott harc során egy hatékony mechanizmusra van szükségünk, ami biztosítja, hogy bizonyos országokban a vállalatok nem vallhatnak be kevesebb profitot és hogy a nyereségek után ott fizetnek adót, ahol a valós gazdasági tevékenység folyik.

Az S&D frakció nemzeti adóügyi szóvivője, Szanyi Tibor összegzésül elmondta:

Amíg a mai bejelentés egy jó előrelépést jelent, még mindig úgy tűnik, hogy a Bizottság vontatottan halad az országonkénti bontásban történő jelentéstétel bevezetésével. Az Európai Parlament, civil társadalmi szervezetek, a vállalkozások maguk és Európa-szerte állampolgárok milliói követelik a teljesen nyilvános nyereségről szóló beszámolók rendszerét, mint az egyik legjobb módszert az adókikerülés és az agresszív adóelkerülés elleni harcban. Azonban a Bizottság nem tesz többet, mint hogy elindít egy konzultációt. Hill biztosnak, akinek igazgatóságának vezető szerepe van e területen, meg kellene hallani ezeket a hangokat és lépéseket tennie most azonnal, nem a távoli jövőben valamikor. Európa állampolgárai jobbat érdemelnek.