Szanyi Tibor az agrártámogatások rendszerének átalakításáról tárgyalt

Az EU soros elnöke, Szlovákia meghívására az agrártámogatásokat kifizető nemzeti ügynökségek vezetői október 12-14-e között Pozsonyban tartották immár 40. értekezletüket.

Az EU saját költségvetésének közel kétötödét kitevő uniós agrárkassza hivatott biztosítani az európai agrár- és élelmiszertermelés stabilitását, a fenntartható vidékfejlesztést és a termőföldek, valamint a falusi környezet védelmét. Az ezeket a célokat összefogó Közös Mezőgazdasági Politika (KAP) az EU legrégebbi és legteljesebb körű közös politikája.

A tanácskozáson az Európai Parlament képviseletében Szanyi Tibor vett részt, aki elmondta:

"Most, hogy immár 2014 óta az Európai Parlament is társdöntnöke az európai közös agrárpolitika alakításának, bizonyos szempontok át-, illetve felértékelődtek. Ma már nem csak azt tartjuk szem előtt, vajon jó célokra és jó kezekbe kerülnek-e a hatalmas pénzügyi támogatások, hanem hogy ezek miként járulnak hozzá az európai összlakosság korszerű élelmezéséhez."

Szanyi Tibor a konferencián felszólalva elmondta, hogy a különböző agrárprogramok finanszírozása során 1-5 % között mozognak ugyan az úgynevezett „hibás lehívások”, de ezek aránya, még ha lassan is, de folyamatosan csökken. A szocialista EP-képviselő azt is hangsúlyozta, kevés olyan EU pénzalap működik, amelynek hatékonysága 95-99 % közötti lenne.

"A hatékonyság azonban nem csak pénzben értendő, hanem úgy is, hogy a tehetős Európa képes-e rendesen élelmezni valamennyi polgárát? Elsősorban a keleti és a déli végeken szomorú mértékű az általános alultápláltság, sőt a gyermekéhezés sem ritka. Ezt részben ellensúlyozandó az EU sikeresen felfuttatta az iskolai tej, gyümölcs és zöldség programját, amelyre  Magyarországnak is jobban kellene támaszkodnia. A piaci feszültségek egy része szociálisan is levezethető: a feleslegeket adjuk oda azon embereknek, főleg gyerekeknek, akik a piacról úgysem tudnak érdemben vásárolni!" - mondta Szanyi.

Az európai képviselő azt is kihangsúlyozta, hogy a jelenleg futó többéves pénzügyi keretterv küszöbön álló ún. „félidős” felülvizsgálata során nagyobb figyelemmel kell lenni a „finom egyensúlyokra”, azaz a nagy reformok mellett olyan kiigazítások is szükségesek, amelyek most alapoznak meg a 2020 utáni új európai finanszírozási rendszerhez.

"Európa nem hagyhat fel az átfogó szolidaritás igényével! A Közös Mezőgazdasági Politika sikereiből mindenki részesedjen!" - szorgalmazta a szocialista EP-képviselő.