mszp.hu | Belföld | forráselosztás
2015. június 10. 11:31

Szanyi Tibor: "Az átláthatóság vethet gátat a korrupt forráselosztásnak"

Szanyi Tibor az Európai Parlament e heti ülésén üdvözölte az Európai Bizottság azon döntését, mely szerint ez év május 31-től nyilvános adatként kell kezelni, hogy ki milyen EU-s támogatáshoz fért hozzá. Véleménye szerint a tagállami korrupt gyakorlatoknak gátat szabhat az átláthatóság. A szocialista EP-képviselő biztos benne, hogy az Európai Uniós intézmények napirenden tartják a korrupció elleni harc minden formáját és az ehhez hasonló intézkedésekkel valódi eredményeket fogunk elérni.

Az Európai Parlament e heti ülésén tárgyalta a közvetlen kifizetések kiigazítási arányával és a tartalékképzéssel kapcsolatos jelentéstervezetet, mely alkalmat adott arra, hogy a képviselők megosszák tapasztalataikat a források elosztási gyakorlatával kapcsolatban.  Szanyi Tibor beszédében elmondta, hogy az Európai Bizottság által kidolgozott kiigazítási arányokat és a mezőgazdasági ágazatot érintő válságokra képzett tartalék számait elfogadhatónak és szakmailag megalapozottnak tartja.

Az EP-képviselő a közvetlen kifizetésekkel és káralapokkal kapcsolatban felhívta a Bizottság figyelmét a magyarországi visszás gyakorlatra is: "A közvetlen kifizetések- és a különböző káralapok ma Magyarországon növekvő mértékben kormánypárti politikusok,  oligarchák, miniszterek barátjaihoz vándorolnak. Sok esetben követhetetlen módon, bár erről nyilván egy korrupt kormány gondoskodik. Szaporodnak az összeférhetetlenségek és kevés vigasz az, hogy kifizető ügynökség két fontos vezetőjét letartóztatták az közelmúltban. Magyarországon az állami földek pályázatain szinte 100 százalékban oligarchák nyertek, míg a magyar nép annyit lát, hogy az Európai Unió támogatja ezt a földrablást!"