mszp.hu
2017. december 12. 15:23

Szanyi Tibor az egyszerűsítés mellett-, de a renacionalizálás ellen van

Az uniós pénzügyi szabályok módosítására javasolt ún. Omnibusz-rendelet az első alkalom 2013 óta, amikor is a Közös Agrárpolitika (KAP) alapszabályainak módosítása a cél. Ezek a változtatások finomhangolást és egyszerűsítést takarnak 2018. január 1-jei hatállyal; ezeket az Európai Parlament képviselői a decemberi plenáris ülésen megvitatták és elfogadták.

„A munka több, mint egy évvel ezelőtti kezdetekor tiszta üzenetet fogalmaztunk meg: üdvözlendő a KAP egyszerűsítését célzó minden lépés, de aggodalomra adott okot, hogy képes lesz-e egyetlen eszköz, az ún. Omnibusz kezelni a KAP szakpolitikai specifikusságát. Az intézményközi egyeztetések során ezek a félelmek eloszlottak, és a fiatal gazdák-, a környezet- illetve a termelők pozíciójának megerősítése mellett olyan fontos témák is előkerültek, mint az élelmiszerláncban megjelenő versenyjogi ellentmondások megoldása. Azt mondhatjuk, hogy az kezdeti, óvatos módosító javaslatokból egy meglehetősen erős, félidős reform lett. Bízom abban, hogy ezek az egyszerűsítések tényleges könnyebbséget jelentenek a termelők, a végső kedvezményezettek felé” - mondta Szanyi Tibor szocialista európai képviselő a parlament vita kapcsán.

„A jövővel kapcsolatban viszont meg szeretném megerősíteni a KAP ’közös’ jellege iránti elkötelezettségemet, hiszen az Omnibusz mellett Phil Hogan ír agrárbiztos a hetekben jelentette be az “Új Teljesítési Mechanizmus” című új agrárpolitikai javaslatot is. A javaslatba olyan kecsegtető elemek is bekerültek, mint az „okosfalvak”, amelynek általam történő kezdeményezése nyilvánvalóan nagy szocialista eredménynek tekinthető. Nem támogatható viszont a javaslatban megfogalmazott renacionalizálás, nem leszünk partnerek az idő kerekének visszaforgatásában. Közös, koherens politikával lehet sikeres fejlődést elérni és olyan projekteket megvalósítani, mint az okos falvakat! Vizünk, földünk, tudásunk, szorgalmunk van bőségesen, ezért nem kéne a különböző kormányzati, akarat vezérelt, torz versenyekbe belebonyolódni, különösen nem a jövőnk kárára.” - erősítette meg Szanyi Tibor.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21