mszp.hu | Külföld | Putyin Ukrajna
2017. július 12. 16:56

Szanyi Tibor: Az EU-ukrán társulási megállapodás életbelépésével az európai utat választó Ukrajnának még határozottabb támogatásunkra van szüksége a putyini agresszióval szemben

Szanyi Tibor: Az EU-ukrán társulási megállapodás életbelépésével az európai utat választó Ukrajnának még határozottabb támogatásunkra van szüksége a putyini agresszióval szemben
Az Európai Unió és Ukrajna között még 2014-ben aláírt Társulási Megállapodás elhúzódó ratifikációs folyamatának legutolsó állomásaként az EU Tanács tegnap – egy nappal a július 11-12-i kijevi EU-ukrán csúcstalálkozó kezdete előtt - jóváhagyta a megállapodás teljes körű hatályba lépését. A végső jogi aktust az elmúlt egy évben már csak a hágai kormány késleltette, a szerződésről kiírt hollandiai népszavazással kapcsolatos belpolitikai taktikázásával. A tagállamok többségének jóváhagyásával azonban a társulási megállapodás számos politikai rendelkezését ideiglenes jelleggel már 2014-től, az azt kiegészítő ún. „mély és átfogó” szabadkereskedelmi egyezményt – amely jelenleg az Unió legkorszerűbb, valóban széles körű ilyen szerződése egy külső partnerével – 2016. január 1-jétől alkalmazták.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselőt, az EU-ukrán parlamenti Társulási Bizottság első alelnökét évek óta az önálló, demokratikus Ukrajna határozottabb uniós támogatásának egyik élharcosaként tartják számon az európai törvényhozásban és Kijevben is, így a ratifikációs folyamat sikerét kissé sajátjaként is üdvözölhette: „Még ha csak egy formális, lezáró jogi aktusról van is szó, okkal remélem, hogy az ukrán társadalmat és gazdaságot korszerű és demokratikus európai normák mentén átformáló reformfolyamat új lendületet nyer a mostani döntés nyomán. Az idén nyáron életbe lépett vízumkönnyítés mellett ez újabb jelzés a szabadságszerető ukrán emberek felé, hogy változatlanul számíthatnak az EU politikai és anyagi támogatására országuk modernizálásában, s ezzel kényszerű párhuzamban a putyini agresszió elleni harcukban. Ez a következetes támogatás ad alapot számunkra is ahhoz, hogy figyelemmel kísérjük és szorgalmazzuk az állampolgári, ezen belül a kisebbségi jogok maradéktalan érvényesülését is a megújuló Ukrajnában.”

 

Az MSZP európai képviselője ugyanakkor meglehetősen kritikusan értékeli a nemzetközi közösség, ezen belül az EU eddigi teljesítményét az Ukrajna békéjét és szuverenitását sértő orosz expanzióval szemben, emlékeztetve rá, hogy az ország keleti részén a minszki megállapodások és a szankciók meghosszabbítása ellenére szinte mindennapos a katonai erőszak, miközben folytatódik a Krím-félsziget jogellenes megszállása. „Régóta szorgalmazom, hogy az EU vállaljon sokkal határozottabb, vezető szerepet egyik legfontosabb társult partnere védelmében, hiszen Putyin erőszakos törekvései az egész térség, sőt Európa biztonságát veszélyeztetik, amiben Ukrajna csak próbaterep számára. Az ukrajnai béke és önállóság biztosítása egyúttal egyfajta főpróba az EU most formálódó közös kül- és biztonsági politikája számára is, ezért a Moszkvával szembeni kemény és – hangsúlyozom - egységes fellépéssel nem késlekedhetünk tovább. Ez egyszerűen a demokratikus Európa, különösen az Unió keleti határán lévő országok létérdeke, hazánké is, ami végképp nem fér össze azzal a cinikus, áruló politikával, amellyel Orbán kiszolgálja Putyin törekvéseit” – figyelmeztetett Szanyi Tibor.