mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. január 16. 18:24

Szanyi Tibor: Az EU jogi rendszerét ki kell egészíteni a jogállamiságot védő eszközökkel

Szanyi Tibor: Az EU jogi rendszerét ki kell egészíteni a jogállamiságot védő eszközökkel
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők megvitatták és elfogadták a demokratikus értékek és alapjogok EU-n belüli érvényesüléséről szóló szokásos éves jelentést. A 2017. év fejleményeinek értékelésén alapuló átfogó, konkrét eseteket és tagállamokat nem említő összefoglaló a jogállamiság, az európai értékek és demokratikus jogok, a média helyzete, a kisebbségekkel szembeni diszkrimináció terén tapasztalt hiányosságokra és jogsértésekre összpontosít, s hangsúlyosan tükrözteti a migránsokkal való jogsértő bánásmód, valamint a #MeeToo mozgalom nyomán a nőkkel szembeni erőszak súlyos aktualitását.

Az alapjogi jelentés vitájához írásbeli felszólalásával csatlakozó Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a jelentéstevő értékelésével alapvetően egyetértve kijelentette: az eléggé lehangoló összképhez csak azt a tényt lehet hozzátenni, hogy 2017 óta a helyzet tovább romlik, különösen egyes keleti tagállamokban. Az MSZP alelnöke rámutatott, hogy a demokrácia alapjainak lebontása, az európai értékek, alapjogok helyzete kapcsán a jelentés gyakorlatilag a Magyarországon és részben Lengyelországon tapasztalt állapotokat mutatja be, s leszögezte: „Az elmúlt években az Orbán-kormány antidemokratikus működése sajnálatos módon hazámat, Magyarországot a jogsértések egyfajta ’állatorvosi lovává’ züllesztette az EU-n belül. Különösen az igazságügy függetlensége, a sajtószabadság, az idegenellenesség tekintetében leírtak tükrözik azokat a magyarországi politikai állapotokat, amelyet az európai törvényhozásban már tavaly szeptemberben a Sargentini-jelentés kapcsán megvitattunk és élesen elítéltünk”.

 

Szanyi Tibor a vitában ugyanakkor felhívta képviselőtársai és az európai intézmények vezetői figyelmét arra is, hogy e mégoly fontos és pontos éves alapjogi jelentések gyengesége, következmény nélkülisége egyre inkább kiütközik, s immár az EU és az EP hitelességét kérdőjelezi meg. Miközben hangsúlyozza, hogy a szuverenitásra, nemzeti hatáskörre való hivatkozás semmiképpen nem elfogadható indok az európai értékek és szabályok megsértésére, az EP-beszámoló is elismeri, hogy az Unió mai jogi keretei, így az ún. 7. cikkelyes procedúra lassúsága, vagy a kötelezettségszegési eljárások ellentmondásos alkalmazása szinte eszköztelenné teszik a közösséget a jogsértő kormányokkal szemben.Nem vitatva az EP éves alapjogi jelentéseinek hasznát, véleményem szerint nem tartható tovább, hogy konkrét, súlyos jogsértések esetében is csak ’egyes tagállamokról’ szólhat a bírálat, ami csak elleplezi és bátorítja az Orbán-féle gátlástalan, EU-ellenes politikát. Ezért a mai vitában is megismételtem azt a véleményemet, hogy az EU jogi eszközeit minél előbb ki kellene egészíteni a jogállamiság érvényesülését rendszeresen ellenőrző, minden tagállam gyakorlatát egyenlő mércével vizsgáló, objektív, s megfelelő szankciókat is tartalmazó automatizmussal – érvelt MSZP alelnöke.