mszp.hu
2016. október 25. 11:51

Szanyi Tibor: „Az EU tervezett demokratikus alapjogi ellenőrző-mechanizmusa végre hathatós választ adhat az Orbán-kormány cinikus jogi trükkjeire is”

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője írásban rögzítette álláspontját a demokrácia, a jogállam és az alapjogok tagállami érvényesülését és betartatását célzó új uniós mechanizmusról szóló jelentés európai parlamenti vitájához kapcsolódóan.

Mielőbbi érdemi döntést sürgetve emlékeztetett rá, hogy az Unió intézményei már a Juncker-Bizottság megalakulásakor tett ígérete óta adósak az európai demokratikus normákat megsértő tagállami kormányokkal szembeni hatékony fellépés jogalapjának és módjának megteremtésével.

„Ideje véget vetni annak a közös uniós frusztrációnak, amely sajnos éppen a magyar rezsimmel szembeni tehetetlenségben mutatkozik meg a legmarkánsabban, hiszen az Orbán-kormány sorozatos jogsértéseit, az európai normákat és saját polgárai alapvető jogait egyaránt semmibe vevő intézkedéseit – megfelelő mechanizmus, illetve alkalmasint politikai eltökéltség híján – az EU mindmáig képtelen megakadályozni és szankcionálni” – fejtette ki a szocialista politikus. „Éppen ezért már az EP mostani előkészítő jelentése kapcsán is azt szorgalmaztam, hogy az új mechanizmust létrehozó európai jogszabály adjon majd hathatós választ az Orbán-rezsim cinikus jogi trükközéseire is. Konkrétan: kezelje az olyan helyzeteket, ahol az adott kormányzat a jelentős parlamenti többségével visszaélve a jogsértések elleplezését, vagy utólagos legalizálását célzó jogszabály-, sőt alaptörvény-módosításokat fogadtat el” - tette hozzá.

A téma kapcsán Szanyi Tibor emlékeztetett rá, hogy egy másik hasonló kihívás is áll az uniós jogszabályalkotók előtt: „az EU-nak a jelenleginél sokkal hatásosabb jogi eszközökre volna szüksége a rendszerszerű tagállami kormányzati korrupció elleni fellépésben is; sajnálatos módon Orbánia a korrupcióban és annak államhatalmi gyakorlásában is „élen jár”, számos szégyenletes példával szolgál”.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21