mszp.hu | Külföld | közlemény
2018. május 04. 08:39

Szanyi Tibor: Az EU többletteljesítményének ára nem lehet az, hogy kihúzzuk a szőnyeget a vidéki térségek alól

Szanyi Tibor: Az EU többletteljesítményének ára nem lehet az, hogy kihúzzuk a szőnyeget a vidéki térségek alól
Az Európai Bizottság a héten ismertette a 2021-27 közötti időszakra szóló EU-költségvetés tervezetét. A jövő évtizedet alapjaiban meghatározó pénzügyi keret-elképzelés az Egyesült Királyság kilépésével számol, a bentmaradóktól viszont a nemzeti össztermékük 1,11 %-ának befizetésére épít. (Ez a szám jelenleg 1,03 %.)
A szerény bevételi (arány)emelkedés ugyanakkor több új feladatot vagy többletteljesítményt hivatott finanszírozni (pl. védelem, határőrizet), ugyanakkor lejjebb szorulna a mezőgazdaság, valamint a regionális és kohéziós politikák támogatása.
 
Szanyi Tibor rövid idő alatt több kapcsolódó vitafórumon is kifejtette, hogy a Bizottság javaslata szocialista, de még inkább kelet-európai szempontokból jelen formájában elfogadhatatlan.
 
“Ha lassabban is, de ugyanaz történik az EU-ban mint a külvilág számos ‘forró’ zónájában, azaz a falvak és a vidéki térségek a klímaváltozás következtében elszegényednek, kiürülnek, s a külső migrációs nyomás mellett a belső elvándorlás is felborítja a korábbi perspektíváinkat” - mondta a képviselő.
 
Szanyi szerint a mezőgazdasági, a regionális és a kohéziós alapok megcsapolása ellentétben áll minden előzetes ígérettel. “Nem is értem, hogy a város/vidék szakadék tágulása láttán ki akar még olajat önteni a tűzre? Nem elég Trump berobbanása, a britek kiválása, a lengyel, illetve a magyar társadalom szétszakadása? Mindegyik katasztrófa mögött a magukra hagyott vidéki emberek elkeseredettségét látjuk” - nyilatkozta Szanyi.
 
A szocialista európai képviselő úgy véli, hogy az általa indított ‘Okosfalvak’ kezdeményezés sem arra hivatott, hogy eltűnő pénzeket ellensúlyozzon, hanem arra hogy érdemi javulást hozzon a kistelepüléseken élők számára.
 
“Minden jel szerint az Európai Parlament a sarkára fog állni, és nem hagyja, hogy a tagországi kormányok nyájas ígérgetések közepette valójában kihúzzák a szőnyeget Európa vidéki térségei alól!” - utalt Szanyi arra, hogy a Bizottság költségvetési tervezetének bemutatását nem övezte optimista hangulat.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21