mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | facebook közlemény
2018. április 19. 09:10

Szanyi Tibor: Az európai jog eszközeivel kell korlátozni a hatalom visszaélését a Facebook révén megszerzett személyes adatainkkal

Szanyi Tibor: Az európai jog eszközeivel kell korlátozni a hatalom visszaélését a Facebook révén megszerzett személyes adatainkkal
Az Európai Parlament - többségében baloldali képviselők kezdeményezésére - szerdai plenáris ülésén sürgősséggel napirendjére vette az ún. Cambridge Analytica-Facebook botrányt. A vitában az európai törvényhozók sürgették az ügy körülményeinek teljes feltárását az európai uniós fórumokon is, különös tekintettel arra, hogy a jelek szerint több millió Facebook-felhasználó jogtalanul továbbadott adatait politikai célú visszaélésre, választások befolyásolására is felhasználhatták.
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő értékelése szerint is fontos és helyénvaló volt ez a rendkívüli vita, hiszen az európai polgárok érdekeinek legközvetlenebb képviselőiként az EP természetes dolga és felelőssége a személyes adatokkal való visszaélések elleni fellépés - különösen annak minősített esetében: ha a lopott adatokat a demokratikus politikai rend elleni közvetlen támadáshoz, választási manipulációkhoz használják fel, ami korántsem csak az amerikai elnökválasztásra korlátozódó veszély. Szanyi hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben az EU ért is el rész-sikereket ezen a téren, a rövidesen életbe lépő szigorúbb európai elektronikus adatvédelmi szabályozás révén, miközben az EP előtt további jogalkotási munka áll az internetes multik hatalmának korlátozása érdekében.
 
Szanyi Tibor egyúttal emlékeztetett a jelenség európai dimenzióján belül jelentkező sajátos magyar vonatkozásokra: „Attól tartok, hogy ma még az EP sem felkészült egy olyan, politikailag abszurd helyzetnek a kezelésére, ahol a tömeges adatlopás és választási manipuláció megrendelője, egyúttal tettestársa maga a hatalom, adott esetben egy EU-tagállam kormányzata. A legutóbbi magyarországi választási kampányt ugyanis olyan gyanús körülmények övezték, amelyek feltárását - konkrétan a Fidesz-kormányzatnak éppen a Cambridge Analytica céghez fűződő kapcsolata tisztázását - magam is nyílt levélben szorgalmaztam a miniszterelnöknél. Mint tapasztalhattuk, magyar állampolgárok - Facebook- és más közösségi média felhasználók - tízezrei úgy váltak egy durva és hazug kormánypárti kampány személyes címzetteivé, fideszes zaklatások közvetlen célpontjaivá, hogy személyes adataikat csak csalással, akaratuk ellenére gyűjthették be”.
 
A szocialista EP-képviselő hozzátette: „Orbántól persze nem kaptam választ, ám azóta a szavazás konkrét körülményei és eredménye a hatalom visszaéléseivel kapcsolatos aggályokat legalábbis számos tekintetben igazolni látszanak. Rajtunk, magyar választókon ez most már nem segít, de európai szinten, az uniós jog eszközeivel az EU-ban közösen tehetünk azért, hogy a jövőben egyetlen európai párt, vagy kormány se süllyedhessen ilyen mélyre, hogy többé egyszerűen ne legyenek eszközei a saját állampolgárai elektronikus adataival való politikai visszaélésekre.”

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21