mszp.hu | Külföld | Európai Parlament fasizmus
2018. október 25. 15:23

Szanyi Tibor: az Európai Parlament nevében is: „Soha többé fasizmust”!

Az Európai Parlament e heti plenáris ülése végén az Európa-szerte szaporodó neo-fasiszta erőszak ellen tiltakozó határozatot fogadott el. A határozat alapjául szolgáló jelentés sorra veszi az elmúlt években számos tagállamban előfordult, különféle fasiszta, szélsőjobboldali ideológiák hatására elkövetett erőszakos cselekményeket, illetve a gyakran ezek hátterében meghúzódó idegenellenes, gyűlöletkeltő, történelemhamisító politikai megnyilvánulásokat.
Az európai törvényhozók drámai felhívása az uniós szinten összehangolt, hatékonyabb hatósági fellépés mellett példamutatást és személetformáló tájékoztatást sürget az EU tagállamok kormányai és politikai erői részéről.
 
„Teljes meggyőződéssel, de nehéz szívvel szavaztam meg ezt a fontos határozatot, mert tragikusnak tartom, hogy majdnem hét évtizeddel a fasiszták és nácik okozta világégés után Európa legfőbb törvényhozásában a fasiszta téveszmék szülte gyilkos erőszak ellen kell felemelni a szavunkat. Az pedig egyszerűen a demokratikus Európa szégyene, hogy mindezt felelős politikai erők, vezetők eltűrik, sőt helyenként közvetett módon bátorítják, a terjedő gyűlöletbeszéd részeseiként” - nyilatkozta a szavazás után Szanyi Tibor, a Magyar Szocialista Párt alelnöke és EP-delegációjának vezetője, hozzátéve: „európai parlamenti képviselőtársaim határozott kiállása mindenesetre megerősít abban, hogy fennen hangoztassam minden valódi demokrata, szocialista egyik legfontosabb politikai jelszavát: ’Soha többé fasizmust!’”

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21