mszp.hu
2017. március 15. 13:14

Szanyi Tibor: „Az Európai Tanácsban nacionalista, EU-ellenes kekeckedés helyett valódi nemzeti érdekérvényesítést várunk el Orbántól”

Szanyi Tibor: „Az Európai Tanácsban nacionalista, EU-ellenes kekeckedés helyett valódi nemzeti érdekérvényesítést várunk el Orbántól”
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő beszámolója szerint az Európai Parlament eheti plenáris ülése szokásához híven értékelte az Európai Tanács legutóbbi ülését, ám ezúttal a napirenden szereplő érdemi kérdések - az európai gazdasági kilátások és a közös migrációs intézkedések tárgyalása - helyett a Tusk elnök újraválasztása körüli huzavona és az EU jövőjével kapcsolatos forgatókönyvek latolgatása vitte el a képviselők idejét és figyelmét.

„Önmagában az a tény, hogy a belpolitikai okokból előadott öncélú lengyel obstrukció miatt - egyhangúság híján - az állam- és kormányfők döntései helyett egyébként fontos európai ügyekről csak ún. „elnöki következtetések” jelenhettek meg, jól illusztrálja, hogy a Kaczinsky-Orbán-típusú európai nacionalista szélsőjobb egyre inkább kész és képes károkat okozni közös érdekeinknek” - értékelte a helyzetet a magyar képviselő. „Más kérdés, hogy Orbán ezúttal alaposan elszámította magát és lengyel politikai barátjának adott ígéretével szemben kénytelen volt a néppárti jelöltet támogatni” - tette hozzá Szanyi Tibor, aki az ilyen elterelő politikai akcióknál sokkal fontosabbnak értékelte azt, hogy az európai vezetők a pénzügyi válság óta talán első ízben kedvező tendenciákat felmutató értékelést adtak és előremutató cselekvési terveket fogalmaztak meg az európai versenyképesség, a munkahelyteremtés, valamint az egységes belső piac kiteljesítése érdekében.

 

„A lassan biztatóbbá váló gazdasági kilátásokkal szemben viszont a kormányfői és a parlamenti viták eléggé aggasztó vonulatának tartom az EU jövőjére vonatkozó forgatókönyvekkel  kapcsolatos lamentálást. Az ilyen előkészítetlen és ezáltal felelőtlen viták azt eredményezhetik, hogy a szerintem elfogadhatatlan, a magyar érdekekre nézve pedig kifejezetten kockázatos két-, vagy többsebességes integráció gondolata az európai politikai közbeszéd részévé válik, és anélkül lesz a megoldás része, hogy érveinket és érdekeinket kellő súllyal megjeleníthetnénk. Ezért minden további nacionalista, Unió-ellenes kekeckedés helyett valódi nemzeti érdekérvényesítést, az EU jövőjét meghatározó fontos vitába való felelős, konstruktív és hatékony bekapcsolódást várok el a magyar kormánytól is. Persze Orbántól az uniós csúcsokon eddig ennek nyomát sem láttuk, és attól tartok, nem is remélhetjük” - fejtette ki Szanyi Tibor.