mszp.hu | Külföld | Európai Unió
2018. december 12. 16:11

Szanyi Tibor: Az Európai Unió 2019. évi tervezett költségvetése alapvetően jó irányba mutat

Az Európai Parlament immáron másodszor tárgyalta a 2019-es költségvetési javaslatot, mivel az Európai Bizottság első körös javaslatáról szóló tárgyalások november közepén egyezség nélkül szűntek meg a két intézmény között.

„Örülök annak, hogy az osztrák elnökség és az Európai Parlament tárgyalódelegációja második körben előzetes egyezségre jutott decemberben a 2019-es költségvetést illetően. Az EP szocialista és néppárti tárgyalóinak köszönhetően a bizottsági javaslatnál jóval több forrást értünk el a mostani parlamenti ciklus utolsó, 2019-es költségvetése számára. A költségvetés több forrást biztosít a tanulóknak (Erasmus+), a munkanélküli fiataloknak (ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés) és a kis-és közepes méretű vállalkozásoknak (COSMÉ) is. Emellett nagyobb hangsúlyt kapott az éghajlatváltozás elleni fellépés, a kutatás (Horizon2020) és a migrációs problémák gyökerének kezelése is” – foglalta össze Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő, az MSZP alelnöke.

A tagállamok, azaz az Európai Tanács képviselői a tárgyalások során arra törekedtek, hogy a 2019-es költségvetés összességében több legyen mint a 2018-as, hogy egyetlen fejezet és egytelen program összege se csökkenjen 2018-hoz képest, illetve hogy a kiadások szintjét az összes tagállam GNI-jének legalább 1%-ában kelljen meghatározni. Ezt a megközelítést Szanyi Tibor, az MSZP EP-delegációjának vezetője összességében elfogadhatónak ítéli, azonban a részleteket vizsgálva sajnálatosnak tartja, hogy az intelligens és inkluzív-, illetve a fenntartható növekedési fejezetek alatt valamennyi csökkentést tapasztalunk. Arra buzdította a képviselőtársait és azon keresztül a tagállamokat is, hogy míg éves bontásan természetes lehet egyes fejezetek esetében minimális csökkentés, de hogy a hosszútávú költségvetési tárgyalásokban olyan innovatív, komplex és munkahelyteremtő intézkedésekre fókuszáljanak, mint például az EU- Okosfalvak kezdeményezés.