mszp.hu | Külföld | Európai Unió
2016. november 21. 18:12

Szanyi Tibor: Az Európai Uniónak is fel kell lépnie a politikai motivációjú őrizetbe vételek ellen

Vasárnap sürgősségi írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz Szanyi Tibor a legnagyobb politikai, ifjúsági világszervezet, az Ifjúsági Szocialista Internacionálé (IUSY) elnökének szombati, malajziai rendőrség általi őrizetbe vétele kapcsán.

Howard Lee-t, Malajzia 13 szövetségi állama egyikének, Perak törvényhozó nemzetgyűlése tagjaként vette őrizetbe a rendőrség egy a többek között tiszta választásokat, korrupció-mentes kormányt és a parlamentáris demokrácia megerősítését követelő, valamint a miniszterelnök hatalommal való visszaélésével és a közelgő választások választási bizottságának manipulálásával szemben rendezett tiltakozáson való részvételért.

Szanyi Tibor, az Európai Parlament ma kezdődő plenáris ülésén elmondott felszólalásában is aláhúzta, hogy „ilyen és ehhez hasonló emberi jogsértéseket nem fogadhatunk el egyetlen országtól sem. Az Európai Uniónak át kell gondolnia, hogy hogyan viszonyuljon azon kereskedelmi partnereihez, akik szisztematikusan figyelmen kívül hagyják az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását”.

A képviselő egyúttal kérte az Európai Parlament elnökét, hogy az intézmény nevében tegye meg a szükséges lépéseket a megfelelő fórumokon.

Háttér:

- A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom szombati közleménye

- A Szocialista Ifjúsági Internacionálé (IUSY) és az Európai Ifjú Szocialisták (YES) szombati közös közleménye (angolul)

- Az Európai Szocialisták Pártja (PES) szombati közleménye (angolul)