mszp.hu | Külföld | okosfalvak
2018. október 24. 15:40

Szanyi Tibor: Az MSZP joggal büszke a vidéket segítő európai „okosfalvak” program sikerére

Az Európai Parlament döntött az Európai Unió 2019. évi költségvetéséről. A képviselők szerint a fő fókuszt a fiatalok, a növekedést célzó beruházások és a munkahelyteremtés kell, képezze. Magyar vonatkozás miatt is kiemelten fontos, hogy a szavazás során ismét bizalmat szavaztak a Szanyi Tibor által indított „okosfalvak” kezdeményezésnek, immár megduplázva az eddig rendelkezésre álló keretet.
Az okosfalvakkal kapcsolatban októberben Gödöllőn került megrendezésre egy nemzetközi szakmai konferencia, ahol a résztvevők a kezdeményező Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, az Európai Bizottság három biztosa, köztük Phil Hogan agrárbiztos, valamint akadémikusok, vidékfejlesztők, illetve további magyar és uniós szakmai szervezetek képviselőinek részvételével vitathatták meg a projekt jövőjét és fejlesztési lehetőségeit. Az évek óta zajló munka eredményeként az „okosfalvak” kifejezés ma már a jövő közös agrárpolitikáját meghatározó hivatalos dokumentumokban is megjelenik, előre vetítve a következő pénzügy ciklusban betöltött szerepét. A gyakorlati megvalósítás 2020 utáni elindulását kézzelfogható kísérleti projektek és a tagállami adminisztráció felkészítése előzi meg, nagy szerepet és felelősséget szánva a tagállami és helyi közösségeknek is.
 
A 2018 májusában bemutatott európai bizottsági éves költségvetési tervezet sajnos nem volt kellően ambiciózus, amit csak tovább nehezített az Európai Tanács költségvetés-csökkentési javaslata. Az S&D által fémjelzett, jelen dokumentum azonban jól egyensúlyoz a kialkudott keretek között: a növekedés és a munkahelyek fontosságát tetézve az európai polgárokat és életminőségüket helyezi fókuszba.
 
„Úgy vélem, hogy a jelen mandátumunk utolsó éves költségvetését is jelentő költségvetés helyesen jeleníti meg a fontosságokat, úgy mint a fiatalok ügye, a klímaváltozás elleni küzdelem, a migráció sikeres kezelése, illetve a fenntartható - és igazságos fejlődés és a biztonság. Mindemellett természetesen kifejezetten örülök annak is, hogy a kísérleti projektek és az előkészítő akciók rendszerében immáron az eddigieket megduplázva sikerült támogatást szerezni az európai „okosfalvak” koncepciónak, amelyet 2015-ben még egy kísérleti projektként kezdeményeztem. Mára az „okosfalvak” a vidéket 21. századnak megfelelő módon segítő koncepcióvá nőtte ki magát, amelyre magam és pártom a Magyar Szocialista Párt is joggal büszke” – mondta Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.