Szanyi Tibor: „Az Oettinger-ügy nem maradhat következmények nélkül”

Szanyi Tibor: „Az Oettinger-ügy nem maradhat következmények nélkül”
Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokról folytatott vitában felszólaló Szanyi Tibor szocialista EP képviselő emlékeztetett rá, hogy a magatartási kódex felülvizsgálatára és betartatására nem csak a jelölt és a már távozott, hanem - legalább akkora szigorral - az éppen hivatalban lévő európai biztosok esetében is szükség van.

A német biztos magyarországi útja kapcsán kirobbant legutóbbi botrányra utalva, némi éllel kijelentette: „Majdhogynem köszönettel tartozunk Oettinger biztos úrnak, hogy e súlyos politikai és morális probléma mintegy „állatorvosi lovaként” éppen most jelentkezik a szigorítást szorgalmazó határozati javaslatunk alátámasztására”.

Szanyi az EP-ben is nagy visszhangot kiváltott ügy alapját és lényegét összefoglalva elmondta: Adott egy EU-tagállam, Magyarország, ahol az Orbán-kormány az ország és az Európai Unió érdekeivel, közös politikáival is szembemenve, súlyos korrupciós gyanútól övezve, a végsőkig kiszolgáltatja országa gazdaságát egy külső hatalomnak, adott esetben Moszkvának, a Paks II szerződéssel. Az uniós versenyjog, energiapolitika, külkapcsolatok szempontjából egyaránt megkérdőjelezhető szerződés átnyomását az Európai Bizottságon Orbánék egy - az orosz félnek elkötelezett - német lobbista közbeiktatásával, egy hivatalban lévő biztos segítségére, befolyására, tanácsaira támaszkodva próbálja kieszközölni. Oettinger úr személyében egy olyan európai főtisztviselőére, aki ebben a helyzetben még azt sem látja aggályosnak, hogy nagy értékű szívességet - magán-repülőgépes utazást - fogadjon el a lobbistától.

„Amennyiben - a Barroso-botrány után - egy ilyen nyilvánvaló szabálysértés is következmények nélkül marad, az önmagában is sürgető ok az Európai Bizottság összeférhetetlenséggel, transzparenciával és közszolgálati etikával kapcsolatos szabályainak alapos felülvizsgálatára. Más uniós intézmények tétlenségét látva immár az Európai Parlament feladata és politikai felelőssége, hogy véget vessünk a Bizottság ilyen átláthatatlan, etikátlan, önfelmentő gyakorlatának” - emlékeztette képviselőtársait a szocialista EP-képviselő.