mszp.hu | Belföld, Külföld | közlemény
2018. június 13. 12:31

Szanyi Tibor: Az Orbán kormány hagyjon fel az ostoba összeesküvés-elméleteken alapuló, nőgyűlölő elméletek terjesztésével, és ratifikálja az Isztambuli Egyezményt!

Szanyi Tibor: Az Orbán kormány hagyjon fel az ostoba összeesküvés-elméleteken alapuló, nőgyűlölő elméletek terjesztésével, és ratifikálja az Isztambuli Egyezményt!
Az Európai Unió ma egy éve írta alá a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt. Az egyéves évforduló alkalmán az európai parlamenti képviselők a jelenlegi helyzetről vitáztak.
Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő számos alkalommal állt ki az Isztambuli Egyezmény által biztosított garanciák fontossága mellett és többször szólította fel az Orbán kormányt annak ratifikálására. A Fidesz politikusai azonban évek óta felháborító cinizmussal nyilatkoznak a témáról, így sajnálatos módon kevés az esély arra, hogy jelen parlamenti ciklus során Magyarország csatlakozna az egyezményt ratifikáló és alkalmazó uniós tagállamok közé.
 
„A nők elleni és a családon belüli erőszak mindig is komoly probléma volt, de a hanyatló jogállamiság és a nők társadalomban betöltött szerepéről szóló felettébb káros orbáni propaganda súlyosan rontottak a helyzeten. Ahogyan arra az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága által elfogadott dokumentum is helyesen rámutat, a női jogok semmibevétele, amellett, hogy a férfiakat is hátrányosan érintik, a közös európai alapértékek kulcsfontosságú részét is képezik, amelyektől Magyarország egyre inkább távolodik” – hangsúlyozta Szanyi Tibor.
 
Az Isztambuli Egyezmény egyszerre foglalkozik a megelőzéssel, a védelemmel és a felelősségre vonással, így szilárd alapot kínálhatna Magyarországon is a nők elleni erőszakot előidéző, legitimizáló és fenntartó társadalmi struktúrák megváltoztatásához, valamint eszközöket nyújtana az erre irányuló intézkedések bevezetéséhez.
 
„Botrányosak azok a fideszes érvek miszerint „van még időnk”, vagy „mintha nálunk több erőszak érné a nőket az uniós átlagnál”, vagy a sokat hallott „az Isztambuli Egyezmény ratifikálása felesleges, mert a nőket ma Magyarországon elegendő jogszabály védi”. Ez egész egyszerűen az áldozatok szembeköpése. „A magyar nők védelme ma nincs biztosítva hatékony és számon kérhető módon. Amikor minden ötödik magyar nő olyan háztartásban nő fel, ahol a családon belüli erőszak mindennapos, ott nem segít ha csupán átnevezzük a Btk. által használt fogalmakat, ezzel csökkentve a szexuális bűncselekmények számát. Amikor Magyarországon a családon belüli erőszak hetente legalább egy nő életét követeli, akkor szintén nem segít, ha a kapcsolati erőszakot életvezetési problémaként definiáljuk” - mondta el a szocialista politikus.
 
„Ha valóban tenni akar az Orbán kormány a magyar nőkért és egy egészséges magyar társadalomért, itt az ideje, hogy a felhagyjon a populista, ostoba összeesküvés-elméleteken alapuló, nőgyűlölő elméletek terjesztésével, és ratifikálja illetve alkalmazza az Isztambuli Egyezményt” - szólított fel Szanyi Tibor.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21