Szanyi Tibor: Az orbáni rendszer miatt gazdasági menekültekké vált magyar fiatalok számára április 8-a valós változást hozhat!

Szanyi Tibor: Az orbáni rendszer miatt gazdasági menekültekké vált magyar fiatalok számára április 8-a valós változást hozhat!
Az Európai Unió felismerte a fiatalkori munkanélküliség jelentette probléma súlyosságát. Éppen ezért hozták létre az ifjúsági garancia programot, amellyel a tagországok kötelezettségvállalást tettek arra, hogy minden 25 éven aluli fiatal színvonalas állásajánlatot, illetve további minőségi képzéseket kap munkahelye elvesztését vagy a formális tanulás befejezését követő négy hónapon belül. Emellett elindították az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezést, amelynek révén az EU pénzügyi forrásokat biztosít a tagországok számára az ifjúsági garancia életbe léptetésének támogatására.
„Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés egy segítségnyújtás az EU részéről a szükséges reformok meghozatalához. Ennek megfelelően nem helyettesíti a tagállami forrásokat, és nem is működik konkrét tagállami lépések hiányában”- mondta el Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.
 
„Az ifjúsági garancia célját sok tagállamban még nem sikerült elérni. Magyarország esete azonban kirívó, mert itt a kormány nemhogy nem halad a megvalósítással, hanem a garancia program célkitűzéseivel szöges ellentétben álló politikát folytat. Az EMMI – KLIK központosított rémálom-páros szinte mindent megtesz, hogy már első osztálytól kezdve ellehetetlenítse a gyermekek jövőjét, különös tekintettel a vidéki, hátrányos helyzetű fiatalokra. Aki pedig az elavult tananyag és a krónikus tanárhiány mellett eljut a középiskola végére, azoknak egy jó része már nem is gondolkodik itthoni egyetemekben, főiskolákban, hanem rögtön a kivándorlást választja. 20 éve nem volt ilyen kevés egyetemista Magyarországon!”- emlékeztetett a szocialista politikus.
 
„Végső döfésként könyvelhető el, hogy az EU által biztosított támogatás - 2017 végéig 15 milliárd forint az észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi és dél-dunántúli régiónak - nagy részt el sem érte a leginkább rászoruló és legsérülékenyebb csoportot, vagyis a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalokat, mivel a kormány éppen azokat az ifjúsági szakmai és civil szervezetek támadja kitartóan, most már évek óta, akik segíthetnének a fiataloknak, hogy egyáltalán tudomást szerezzenek a lehetőségeikről” – hívta fel a figyelmet Szanyi Tibor, EP-képviselő.
 
„Az Orbán-kormány eltorzult világképével veszélyt jelent a magyar oktatásra, a magyar fiatalok jövőjére, így az egész országra, hiszen százezres nagyságrendben üldözi el képzett fiataljainkat, és ellehetetleníti az itthon maradottakat. Április 8 után ezen is változtatunk!- tette hozzá Szanyi Tibor.