mszp.hu | Külföld | OLAF
2017. január 25. 12:20

Szanyi Tibor: Az összes OLAF vizsgálat eredményéről számoljon be a kormány!

Szanyi Tibor: Az összes OLAF vizsgálat eredményéről számoljon be a kormány!
Bár a kormány ígéretet tett rá, a mai napig nem hozta nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által, a 4-es metró beruházása ügyében készített vizsgálat eredményét. Így semmi nem támasztja alá Lázár János szavait, miszerint a miniszter állítása szerint akár 76 milliárd forintos büntetést is maga után vonhat e korrupciós ügy, amely szerinte teljes egészében a 2010 előtti ország-, illetve városvezetéshez köthető.

„Felháborítóak a 4-es metró körüli korrupciós ügyek, ahogy az is, hogy a 2010 óta hatalmon lévő Fidesz semmiféle felelősséget nem vállal érte. 2014 márciusában Orbán Viktor és Tarlós István még büszkén adta át azt a projektet, amivel kapcsolatban most mindenki mossa kezeit”– mondta el Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.

„Egyedülálló eset azonban az is, hogy – ha még nem is hozzák nyilvánosságra a vizsgálat valós tartalmát, ilyen nyíltan, de minden dokumentumot visszatartva beszél az Orbán-kormány egy magyar beruházás kapcsán végzett OLAF jelentésről”– tette hozzá a szocialista politikus.

Az OLAF 2015-ös jelentése szerint 2015-ben 17 esetben indított vizsgálatot az OLAF EU-s pénzekkel való visszaélések kapcsán Magyarországon, melyből 14 alkalommal fogalmazott meg ajánlást a nemzeti hatóságok felé, mivel maga a vádemelés már nem tartozik az OLAF hatáskörébe.

„Az OLAF által vizsgált magyar korrupciós ügyek listájának kiadása végett levélben kerestem meg az Európai Csalás Elleni Hivatal főigazgatóját. Ugyanakkor üdvös lenne, ha a 4-es metró kapcsán mutatott nyílt kommunikációja mentén fellelkesülve, a kormány maga is nyilvánosságra hozná a többi korrupciógyanús ügy kapcsán végzett OLAF vizsgálat eredményét is”– követelte a szocialista EP-képviselő.