mszp.hu | Külföld | környezetvédelem
2014. december 16. 11:10

Szanyi Tibor az üzemanyag-minőségről szóló irányelvvel kapcsolatban

Az Európai Parlament tegnapi ülésnapján tárgyalta az Európai Bizottság üzemanyag minőségével összefüggő tervezetét, mely mintegy 5 éves előkészítés után került Parlament elé. A javaslat elsődleges célja az lett volna, hogy az olajipar 2020-ig 6% -al csökkentse üvegházhatású gázok kibocsátását. Úgy tűnik azonban, hogy ez a tervezet nem váltja be teljes mértékben a hozzáfűzött reményeket. 

A Szocialisták és Demokraták frakciója Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságban dolgozó képviselői egységesen a tervezet ellen foglaltak állást, hiszen a Bizottság a tervezetben nem tesz különbséget a különböző üzemanyag-alapanyagok között és egy egységes értéket vezetne be minden típusú üzemanyag üvegházhatású gáz kibocsátás-intenzitására vonatkozóan. Ez azt jelenti például, hogy a homokolaj nem lesz megkülönböztetve a nyersolajtól, annak ellenére, hogy az előbbi több üvegházhatású gáz kibocsátásért felel. Így a nem konvencionális üzemanyag-származékok, mint például a homokolaj is, könnyebben jutna Európába, nem kellően csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét.

 

 

Szanyi Tibor felszólalásában elmondta, hogy a rendelettervezet nem jelent megoldást, ezen a kereten belül nem lehet megfelelő eredményt elérni. Véleménye szerint a tervezet egyes elemei elfogadhatóak, azonban az összességében nem vezet eredményre. Aláhúzta, hogy nem a föld alól előhozott anyagokkal fogjuk az üvegházhatású gázkibocsátás csökkenését elérni, hanem ebben küzdelemben a föld felszínén megtermelhető (bio) energiaforrásokra kell helyezni a hangsúlyt.

Az S&D frakcióval egyetemben Szanyi Tibor is bízik abban, hogy az Európai Bizottság egy újabb alternatív javaslatot fog megfogalmazni, mely kiküszöböli ezeket az ellentmondásokat. Olyan szabályozásra van ugyanis szükség, mely jobban célozza a fosszilis üzemanyagok által okozott üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és nem mossa össze a fosszilis- és bioüzemanyagok közti határokat.